Nieuws/Buitenland
1901618
Buitenland

’Relatie met Rusland slechter dan in Koude Oorlog’

Trump: raketten komen eraan

DAMASCUS - President Donald Trump heeft een Amerikaanse aanval op Syrië aangekondigd. Hij reageert op de Russische aankondiging om alle eventuele Amerikaanse raketten uit de lucht te schieten. „Maak je dan maar klaar, want ze komen eraan.”

„De raketten komen eraan: mooi, nieuw en ’slim’!”, schrijft Trump op Twitter. „Je moet geen partner zijn van een beest dat mensen vermoordt met gas en daarvan smult.”

Daarmee refereert Trump op een veronderstelde gifgasaanval van Assad in Douma, een verwoeste en omsingelde voorstad van Damascus. Assad ontkent gifgas te hebben gebruikt.

’500 slachtoffers met gifsymptomen’

De Wereldgezondheidsorganisatie stelde woensdag dat er vijfhonderd slachtoffers in ziekenhuizen liggen met ’tekenen en symptomen van blootstelling aan giftige chemicaliën’, maar eigenlijk is alleen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) bevoegd om onderzoek te doen. Binnenkort zouden er OPCW-medewerkers naar het gebied afreizen.

Alternatief plan

Rusland houdt vast aan de band met president Assad. Het land blokkeerde een Amerikaans voorstel in de VN-Veiligheidsraad om te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de luchtaanvallen. Vervolgens kwam het met een alternatief plan, waar het westen niet akkoord mee ging. Volgens de Russen zitten Syrische rebellen achter de gifgasaanval, in een poging om een internationale reactie uit te lokken. Westerse landen wijzen Assad aan als schuldige.

Met zijn tweet lijkt Trump voor te sorteren op een grote clash tussen Rusland en het Syrische leger van president Assad aan de ene kant, en de Verenigde Staten, gesteund door andere westerse landen, aan de andere. Hij voegt nog toe dat ’de relatie met Rusland nu slechter is dan ooit, zelfs slechter dan tijdens de Koude Oorlog’.

’Raketten worden neergehaald’

Woensdag kondigde de ambassadeur van Rusland in Libanon aan dat alle Amerikaanse projectielen zullen worden neergehaald. ,,Als er een aanval komt door de Amerikanen, dan zullen de raketten worden neergehaald en ook de plek waar zij werden gelanceerd”, zei Aleksander Zasipkin