Nieuws/Binnenland
1901641
Binnenland

Kabinet ziet hand Syrisch regime in gifaanval

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie.

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie.

Den Haag - Het kabinet acht het waarschijnlijk dat het Syrische regime achter de vermoedelijke gifgasaanval zit op de stad Douma. Dat laat minister Blok (Buitenlandse Zaken) weten aan de Tweede Kamer.

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie.

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie.

Het kabinet acht het waarschijnlijk dat er chloorgas is gebruikt bij de aanval waarbij ten minste 49 doden vielen en honderden gewonden.

„De beelden uit Douma zijn verschrikkelijk”, schrijft Blok in een brief aan de Kamer. „Het kabinet heeft onmiddellijk duidelijk gemaakt dat ieder gebruik van chemische wapens te veroordelen, opgeroepen tot snelle actie van de VN Veiligheidsraad en het instellen van een onderzoek naar de aanval zodat de schuldigen gevonden kunnen worden.”

Internationaal recht

De minister benadrukt dat het gebruik van chemische wapens een ernstige schending van internationaal recht is. De bewindsman benoemt verder dat er herhaaldelijk is bewezen dat het Syrische regime gifgas heeft gebruikt.

Op mogelijke vergeldingen gaat Blok niet in. Vooral de Amerikaanse president Trump slaat hard op de trom. Hij zegde zijn geplande bezoek aan meerdere landen in Zuid-Amerika af vanwege de situatie in Syrië.

Geen verzoek

Volgens Blok heeft Nederland van de VS geen verzoek gekregen voor steun aan een eventuele militaire aanval op Syrië. Hij wilde ’niet speculeren’ op eventuele toekomstige steun aan zo’n aanval.

Veto omzeilen

Blok omarmde het voorstel van VVD-Kamerlid Becker om het vetorecht van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad ongeldig te verklaren als er chemische wapens in het spel zijn. Nederland zal er zich als tijdelijk lid in de VN-Veiligheidsraad voor inzetten, zo zegde de bewindsman toe.

Aanleiding voor het voorstel is een poging in de Veiligheidsraad om de inzet van chemische wapens te veroordelen en de aanval in Douma onafhankelijk te onderzoeken. De poging stuitte op een veto van de Russen, bondgenoot van het Syrische regime. Het was de zesde keer dat Rusland een poging tot het stoppen van chemische wapens in Syrië met een veto blokkeerde.

„We moeten ons niet laten gijzelen door een volkenrechtelijk mandaat als dat tot in het oneindige wordt geblokkeerd door een veto", zei Becker. De inzet van chemische wapens zijn niet alleen een volkenrechtelijke, maar ook een 'morele ondergrens', waarvan we niet mogen toestaan dat die wordt overschreden, betoogde Becker.

’Assad moet winnen’

Beckers voorstel ontmoette afkeuring van partijen als SP, GL en van Forum voor Democratie. Voorman Baudet van Forum vindt dat Assad de oorlog in Syrië 'moet winnen' met het oog op de stabiliteit. Volgens hem is het helemaal niet gezegd dat het regime achter de chemische aanval zit. „De laatste die belang zou hebben bij gebruik chemische wapens is Assad.”

Blok wees erop dat bij eerdere aanvallen met chemische wapens onomstotelijk is vast komen te staan dat het Syrische regime erachter zat.