Nieuws/Binnenland
1901751
Binnenland

Jaar cel voor oud-CDA’er om rol bij drugslab

DEN BOSCH - De voormalige lokale CDA-bestuurder Wim van der P. uit Leende is veroordeeld tot één jaar cel, vanwege zijn betrokkenheid bij het grootste drugslab dat ooit in Nederland is ontdekt. Het laboratorium werd vorig jaar ontdekt in een loods bij zijn boerderij. De rechtbank in Den Bosch acht hem als verhuurder medeplichtig aan de productie van harddrugs en het treffen van voorbereidingshandelingen hiertoe.

De 52-jarige Van der P. werd vrijgesproken van het zelf produceren en het bezit van de drugs. Volgens de rechtbank is niet gebleken dat de verdachte in het achterste afgesloten deel van de loods kon komen, waar de productie van grote hoeveelheden xtc en amfetaminepasta plaatshad. De verdachte was destijds penningmeester van het lokale CDA.

De straf pakt veel lager uit dan de vijf jaar cel die de aanklager had geëist. Zij ging er wel van uit dat de verdachte bij de productie was betrokken.

’Ik wist van niets’

Van der P. heeft altijd gezegd dat hij niet wist wat er in de loods gebeurde. Hij had die verhuurd aan een jongeman van wie hij alleen de voornaam kende en een huurcontract was er niet. Andere betrokkenen zijn niet gevonden in deze zaak. De rechtbank stelt dat Van der P. zich wel ervan bewust moet zijn geweest dat er foute dingen in de loods gebeurden.

Experts omschreven het als een lab van industriële omvang. In totaal vond de politie er 21.500 liter en 1000 kilo gevaarlijke chemicaliën. In drie productieprocessen werd xtc, speed en grondstof gemaakt. Per dag kon er 150 kilo xtc en 100 kilo amfetaminepasta geproduceerd worden, met een geschatte dagomzet van 10 miljoen euro.