Nieuws/Binnenland
1902367686
Binnenland
Spookgezin Ruinerwold

’Cafébaas verdient pluim’

Burgemeester: opgepakte man (58) is niet vader van gezin Ruinerwold

RUINERWOLD - UPDATE 16.18 uur - Het gezin dat in een afgesloten ruimte van een boerderij in Ruinerwold woonde, bestaat uit een vader en vijf kinderen. Dat hebben zij zelf aan de politie verklaard. De kinderen zijn tussen de 18 en 25 jaar. De moeder zou al zijn overleden voordat het gezin negen jaar geleden zijn intrek nam in het pand. Een andere 58-jarige man, die de boerderij huurde, is aangehouden.

„Een dergelijke situatie hebben wij nog nooit meegemaakt”, zo meldde burgemeester Roger de Groot van De Wolden in een persconferentie. „De eerste zorg en aandacht gaat uit naar de aanwezigen in de woning. Het gezin is op een veilige plek. Zij hebben behoefte aan rust.”

De burgemeester gaf een compliment aan een café-eigenaar in de plaats. Die had een jongeman in zijn kroeg aangetroffen, volledig verward en verwilderd. „Als iemand om hulp vraagt, is het belangrijk dat die wordt gegeven. De café-eigenaar verdient een pluim omdat hij de politie heeft ingeschakeld.”

Nadat de politie werd ingeschakeld, werden de zes mensen aangetroffen in de woning. Daarover kon de burgemeester niet veel achtergronden geven. Alle scenario’s worden opengehouden en de autoriteiten zijn ’uitermate voorzichtig’ met het geven van informatie.

Moeder van gezin overleden

„Een aantal kinderen was niet ingeschreven bij de burgerlijke stand. Een aantal wel”, liet de burgemeester aan het eind van de persconferentie weten. Waarom de kinderen die wél waren ingeschreven klaarblijkelijk niet op de radar stonden van leerplichtambtenaren, kon hij niet zeggen. „Dat moet allemaal worden uitgezocht.”

Op de speech is met pen nog verbeterd dat het niet om de vader gaat.

Op de speech is met pen nog verbeterd dat het niet om de vader gaat.

Het gezin verbleef niet in een kelder, maar in ’een afgezonderde ruimte’ van het huis, bevestigden de autoriteiten later. De Groot spreekt van ’provisorisch ingerichte woonruimtes waarin het gezin een teruggetrokken bestaan’ leidde.

Spookgezin RuinerwoldLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover