Nieuws/Buitenland
1903088791
Buitenland

Aanklacht misbruik tegen hoogste geestelijke in VS tot nu toe

De Amerikaanse ex-kardinaal Theodore McCarrick (91).

De Amerikaanse ex-kardinaal Theodore McCarrick (91).

WASHINGTON - De Amerikaanse ex-kardinaal Theodore McCarrick (91) is aangeklaagd voor aanranding van een tiener in 1974. De voormalige aartsbisschop van Washington is daarmee de hoogste katholieke functionaris in het land die wordt vervolgd voor seksueel misbruik, melden Amerikaanse media.

De Amerikaanse ex-kardinaal Theodore McCarrick (91).

De Amerikaanse ex-kardinaal Theodore McCarrick (91).

De hoge geestelijke was een zeer gerespecteerde katholieke leider totdat beschuldigingen over zijn gedrag in 2018 openbaar werden. Het Vaticaan sprak hem schuldig. Hij verloor zijn titel van kardinaal en werd uit het priesterschap gezet. Justitie heeft besloten hem te vervolgen voor seksueel misbruik van een 16-jarige jongen tijdens een huwelijksreceptie in de staat Massachusetts in 1974.

’Pijnlijk’

Paus Franciscus sprak zich eind vorig jaar uit over de affaire-McCarrick, die ondanks aanwijzingen van seksueel misbruik carrière kon maken binnen de kerk. Franciscus noemde de zaak „pijnlijk” en sprak zijn solidariteit uit met de slachtoffers. De top van de kerk bleek jarenlang op de hoogte van geruchten over McCarrick, maar greep niet in.

Paus Benedictus zou in 2008 nog een stokje hebben gestoken voor een onderzoek. De kardinaal kreeg toen alleen een mondelinge waarschuwing en het advies zich koest te houden. Het Vaticaan erkende dat voorganger paus Johannes Paulus II er ook geen moeite mee had McCarrick te bevorderen, ondanks waarschuwingen over diens handel en wandel.

Reeks schandalen

Het geval-McCarrick staat niet op zichzelf. De Rooms-Katholieke Kerk wordt geconfronteerd met een reeks schandalen rond misbruik van minderjarigen. Alleen al in de VS kwamen er tussen 1950 en 2016 18.500 klachten binnen tegen 6700 geestelijken.