Nieuws/Binnenland
1903807279
Binnenland

Abdelkader Benali spreekt na omstreden uitspraken niet op 4 mei

Schrijver Abdelkader Benali (archiefbeeld, 2019).

Schrijver Abdelkader Benali (archiefbeeld, 2019).

AMSTERDAM - Schrijver Abdelkader Benali heeft zich teruggetrokken als spreker tijdens de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Aanleiding daarvoor is de ophef die is ontstaan over uitspraken die hij meer dan tien jaar geleden deed over Joden. Volgens hemzelf gebeurde dat in „een dronken bui.”

Schrijver Abdelkader Benali (archiefbeeld, 2019).

Schrijver Abdelkader Benali (archiefbeeld, 2019).

Benali vindt dat de discussie over zijn uitlatingen mensen niet mag hinderen tijdens de herdenking. „Er mag op dat podium geen seconde twijfel zijn. Het is beter dat een ander de lezing houdt”, meent hij. Benali sprak de laatste dagen met vertegenwoordigers van Joodse organisaties. „Helaas moesten ze concluderen dat er niet voldoende draagvlak is voor mijn lezing. Ik respecteer dat”, zegt hij. De voordracht die Benali wilde houden verschijnt wel in boekvorm.

Boze reacties

Bij Joodse organisaties en bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei stroomden boze en onthutste reacties binnen, nadat bekend werd dat Benali was gevraagd voor de herdenkingslezing. Het comité zegt donderdag dat Benali is uitgenodigd omdat hij zich altijd zeer begaan heeft getoond met oorlogsslachtoffers. „Tijdens diverse andere herdenkingen en gelegenheden voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog werd hij juist geroemd om zijn inlevingsvermogen”, aldus het comité. Het Nationaal Comité begrijpt en respecteert de keuze van de schrijver en betreurt de onrust die is ontstaan.

Column

De gewraakte uitspraken van de schrijver kwamen in de openbaarheid door een column van journalist Harald Doornbos in HP/De Tijd. Doornbos twittert donderdag dat hij oprecht spijt heeft dat hij het stukje ooit heeft gepubliceerd en dat hij zijn excuses heeft aangeboden aan Benali. „Benali’s opmerkingen waren dom, maar als de mogelijkheid tot vergeving of excuses niet meer bestaat, kunnen schrijvers, politici, journalisten, kunstenaars en anderen nooit meer iets in een opwelling zeggen of schrijven op straffe van levenslange verbanning”, aldus de columnist.

Benali zegt op Twitter dat er een hetze tegen hem is gevoerd en laster is verspreid om hem monddood te maken. „Voor mijn nominatie om de voordracht te houden op 4/5mei is er nooit een aanklacht van antisemitisme of antisemitische uitspraken geweest, op een paar trollen na die uitentreuren steeds hetzelfde twittertje moesten oprakelen”, reageert hij. „Toen kwam de nominatie en toen was ik antisemiet des vaderlands. Waar zijn jullie mee bezig?”

’Pittige gesprekken’

De schrijver laat verder weten „pittige maar ook goede gesprekken” met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschappen te hebben gevoerd. „Zij waren van goede wil. Helaas moesten ze concluderen dat er niet genoeg draagvlak is voor mijn voordracht. Ik respecteer dat.”

Volgens directeur Hanna Luden van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) was de terugtrekking van Benali als spreker op 4 mei onvermijdelijk. „Volgende stap is expliciet afstand nemen van deze kwetsende uitspraken en toenadering zoeken”, schrijft ze op Twitter. Het CIDI zegt verder te verwachten dat het comité een spreker kiest „die niet zélf het onderwerp van discussie wordt.”

Het is nog niet bekend wie nu de voordracht gaat verzorgen. Vorig jaar sprak schrijver Arnon Grunberg.

„Waarom schoffeert het Comité 4/5 mei telkens de slachtoffers van de Holocaust?”, vraagt Telegraaf-verslaggever Wierd Duk zich af in de podcast ’Het land van Wierd Duk’.