Nieuws/Binnenland
1904724760
Binnenland

Compleet Romeins heiligdom opgegraven op Limes-grens bij Zevenaar

ZEVENAAR - In Herwen-Hemeling in het oosten van Gelderland is een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom opgegraven. De vondst is ook internationaal zeer uitzonderlijk, volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het heiligdom in de gemeente Zevenaar ligt precies op de grens van UNESCO werelderfgoed Romeinse Limes, de grens van het Romeinse rijk in Nederland.

In het gebied waar Rijn en Waal zich splitsen wordt klei gewonnen. Eind 2021 deden amateur-archeologen de eerste vondsten. Zij waarschuwden de rijksdienst, die het werk liet stilleggen en deskundigen verder liet graven op de vindplaats.

Tekst gaat verder onder de foto.

Godenbeelden

Er kwamen resten van tempels, votiefstenen, kuilen met resten van offers, beschilderd pleisterwerk en godenbeelden aan de oppervlakte. De vondsten zijn vanaf 24 juni in Museum Het Valkhof in Nijmegen te zien.

Volgens de rijksdienst hebben Romeinse militairen van de 1e tot de 4e eeuw in Herwen-Hemeling gebeden tot hun goden. Er zijn tientallen votiefstenen ofwel kleine altaartjes gevonden, gewijd aan Hercules Magusanus, Jupiter-Serapis en Mercurius. Romeinen plaatsten votiefstenen om een gelofte in te lossen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Put

Op een kunstmatig aangelegd heuveltje bouwden de Romeinen twee en mogelijk nog meer tempels. Ook is een put gevonden met daarin een trap naar het water.

De hoeveelheid aangetroffen sculptuurfragmenten is ongekend volgens de rijksdienst. Ook zijn veel onderdelen van paardentuig, wapens en harnassen uit de bodem gehaald. De Romeinse resten zijn eigendom van de provincie Gelderland.