Nieuws/Buitenland
1904773563
Buitenland

’Zal een schok zijn voor Zweden als we dat doen’

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

ANKARA - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. „Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland. Het zal een schok zijn voor Zweden als we dat doen”, antwoordde de Turkse leider op een vraag van een jonge kiezer over de kandidatuur van beide landen.

Erdogan voelt vooralsnog niets voor de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap. Hij wil dat de Scandinaviërs eerst de daar wonende Koerden uitleveren die Ankara als terrorist beschouwt of betrokken bij de mislukte couppoging in 2016. De verbranding van een koran door een extreemrechtse Zweeds-Deense politicus voor de Turkse ambassade in Stockholm sterkte hem bij die opstelling.

De Zweedse premier Ulf Kristersson zei afgelopen week dat hij de dialoog met Turkije zo snel mogelijk wil hervatten. De Finnen willen het liefst samen met het buurland lid worden van de NAVO, maar als dat te lang zou gaan duren overwegen ze zich alleen aan te sluiten. Behalve Turkije heeft ook Hongarije nog geen besluit genomen over de toetreding van Zweden en Finland. Het parlement doet dat naar verwachting in februari.