Nieuws/Buitenland
1904821196
Buitenland

Gewelddadige protesten in Malmö na anti-islamacties

MALMÖ - In de Zweedse stad Malmö zijn vrijdagavond rellen uitgebroken toen minstens 300 mensen bijeen waren gekomen om te demonstreren tegen anti-islamacties in de stad. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Demonstranten gooiden voorwerpen naar politieagenten en autobanden werden in brand gestoken, zei een politiewoordvoerder. Eerder op de dag is in Malmö een Koran verbrand door rechtsextremisten.

„We hebben dit niet onder controle, maar we zijn actief bezig om de controle terug te krijgen”, aldus de woordvoerder. „We zien een verband tussen wat er nu gebeurt en wat er eerder is gebeurd”, zei hij. De demonstraties waren geëscaleerd op dezelfde plek waar de Koran was verbrand, zei de woordvoerder.

De krant Aftonbladet zei dat er vrijdag verschillende anti-islamactiviteiten hadden plaatsgevonden in Malmö. Zo schopten drie mannen een kopie van de Koran naar elkaar over op een openbaar plein.

Hard Line

De anti-islamprotesten vonden plaats nadat Rasmus Paludan, leider van de Deense extreemrechtse politieke partij Hard Line, toestemming was geweigerd om een bijeenkomst in Malmö te houden.

De autoriteiten liepen vooruit op de komst van Paludan door aan te kondigen dat het hem twee jaar lang verboden is Zweden binnen te komen. Hij werd later in de buurt van Malmö gearresteerd. „We vermoeden dat hij de wet in Zweden zou overtreden”, zei een politiewoordvoerder.

Maar zijn aanhangers gingen door met de bijeenkomst en drie mensen werden vervolgens gearresteerd wegens het aanzetten tot rassenhaat. Paludan plaatste later een vernietigend bericht op Facebook. „Teruggestuurd en voor twee jaar verbannen uit Zweden. Verkrachters en moordenaars zijn echter altijd welkom!”

Paludan trok vorig jaar media-aandacht door het verbranden van een Koran die gewikkeld was in spek. Moslims beschouwen varkensvlees als onrein.