Nieuws/Buitenland
1904908
Buitenland

Commando: ’zo kweek je mietjes’

Belgische soldaten mogen thuis slapen

Kazerne in Bastenaken

Kazerne in Bastenaken

Antwerpen - Soldaten in België mogen straks ’s avonds thuis slapen. Het leger overweegt deze maatregel omdat te veel militairen afhaken.

Kazerne in Bastenaken

Kazerne in Bastenaken

Eén op de zes rekruten verlaat de opleiding voortijdig omdat ze thuis en familie missen. De afgelopen tien jaar gaven 3877 soldaten de voorkeur aan moeders pot.

Omdat werving van nieuw personeel moeizaam gaat, wil de legerleiding slapen op de kazerne niet meer verplicht stellen.

Critici vinden dat het leger straks vooral uit moederskindjes bestaat. „Wat als die soldaten vier maanden naar oorlogsgebied moeten”, vraagt defensiespecialist Luc De Vos zich in Het Nieuwsblad af. Toch snapt hij de afweging wel. „Als je moet kiezen tussen te weinig rekruten of voldoende mensen vinden door enkele kleine tegemoetkomingen, is de keuze snel gemaakt.”

Mietjes

Oud-paracommando Danny Lams zou het een zeer domme beslissing vinden. Hij gaat flink los op de plannen. „Zo kweek je een Defensie van niks, een leger waar je niet op kan rekenen. Mietjes, in de plaats van soldaten die moeten worden klaargestoomd om oorlog te voeren. Naar oorlogsgebied trek je niet met mannen die hun mama missen,” zegt hij in de krant.

„Wij sliepen vroeger op de koude grond onder een lek tentzeil. We wilden ons land dienen. We zaagden niet om naar huis te kunnen. Als je de rekruten toelaat tijdens de week naar huis te gaan, vragen de militairen straks om een caravan als ze naar het front worden gestuurd.”