Nieuws/Binnenland
1904911
Binnenland

Nieuw platform-initiatief in drukke toeristenbranche

Rondvaart maken met eigen sloep

Amsterdam - Amsterdammers kunnen voortaan hun eigen toeristenbureautje openen en allerlei toeristische diensten aanbieden. Via een nieuwe app kunnen ze hun eigen bootje aanbieden om een rondvaart te maken.

En wie personal trainer is, kan er ook zijn diensten verkopen. Maar ook kan iedereen zijn eigen top tien met toeristische tips geven. Volgens de makers van de app, Peliqan.nl., werkt het heel simpel. Wordt er gebruikgemaakt van je dienst, dan krijg je commissie. Zo kan de Amsterdammer provisie pakken vanuit zijn luie stoel.

Oprichter Bhupinder Singh denkt dat het goed is voor de spreiding van het toerisme en voor de stad. „Het is een kans voor de lokale Amsterdammer om een graantje mee te pikken van het toerisme.”

Geen hobbygidsen nodig

Maar niet iedereen staat te juichen. „Het oogt aardig, maar Amsterdam heeft geen hobbygidsen nodig”, zegt SP’er Tiers Bakker. „Als je ziet hoeveel overlast we hebben van Airbnb, hebben we niet het zoveelste platform nodig wat misbruik maakt van de gastvrijheid van Amsterdam. Dit maakt een nog groter pretpark van de hele stad.”

Els Iping van de Vereniging Vrienden van de Binnenstad vindt het niks dat bewoners eigen uitjes gaan organiseren. „Dit is gewoon een commercieel initiatief dat geld wil verdienen. Ze doen alsof het goed voor de Amsterdammer is, maar het is het verder uitponden van de stad.”