Nieuws/Buitenland
1905108
Buitenland

Midden-Oosten vreest het ergste

DAMASCUS - De Verenigde Staten voeren koortsachtig overleg met Frankrijk en Groot-Brittannië over een militaire actie tegen Syrië. Na de harde woorden van Donald Trump gisteren, die waarschuwde dat de ’raketten eraan komen’, heeft Amerika de deur op een kier gezet voor een diplomatieke oplossing. „We bestuderen alle opties”, aldus de woordvoerster van het Witte Huis. Maar de verwachting is dat die diplomatieke deur snel en hard zal worden dichtgeslagen.

De coördinatie tussen de westerse bondgenoten – wie doet wat – en het bepalen van de omvang en de doelen van een aanval zijn waarschijnlijk de oorzaak van de vertraging.

Daarnaast claimt de Amerikaanse minister van Defensie Mattis dat de inlichtingendiensten nog steeds de bewijzen onderzoeken of het regime van Assad daadwerkelijk verantwoordelijk was voor de gifgasaanval waarbij afgelopen weekeinde tientallen doden vielen. Maar gezien de verklaringen uit de verschillende westerse hoofdsteden twijfelt niemand daar meer aan.

Zowel Trump als Mattis, die de militaire opties al aan de president heeft voorgelegd, hebben reisplannen afgeblazen vanwege de situatie in Syrië. De baas van het Amerikaanse leger cancelde een toespraak vandaag in New York.

Parkeerplaatsen turven bij Pentagon

Verslaggevers in Amerika turven zelfs al hoeveel parkeerplaatsen er bij het Pentagon gereserveerd zijn. De komende uren niet zoveel, wat erop zou duiden dat de aanval in ieder geval nog even op zich laat wachten.

Trump zei eerder deze week dat hij binnen 48 uur zou reageren. Die deadline liep gisteravond af. Een jaar geleden zaten er drie dagen tussen de sarin-aanval door het regime van Assad en de militaire actie door Amerika. Die bestond destijds uit het afvuren van 59 kruisraketten op een luchtmachtbasis, die enkele uren later alweer door het regime van Assad gebruikt werd voor aanvalsacties.

Voorbereidingstijd duidt op grotere aanval

Nu zijn al vijf dagen gepasseerd sinds de gifgas aanval op Douma. Maar na de harde woorden van Trump gisteren is een militaire actie onvermijdelijk. Experts suggereren dat de extra voorbereidingstijd erop duidt dat de aanval groter en gecompliceerder zal zijn, en mogelijk zelfs enkele dagen zal duren. Over een enkele barrage kruisraketten hoeft niet dagenlang gediscussieerd te worden.

Wat het precieze doel van een aanval dit keer zal zijn, blijft tot het laatste moment onduidelijk. Wordt het een krachtige boodschap om te voorkomen dat Assad in de toekomst weer chemische wapens inzet? Of willen Amerika, Frankrijk en Engeland diens regime een harde klap toebrengen?

Een beperkte aanval, zoals een jaar geleden, sorteert geen effect, terwijl bij een omvangrijke actie de kans op escalatie groot is. Naast Amerika hebben Rusland, Iran en Turkije troepen gestationeerd in Syrië. Ook zouden er ook Britse en France special forces actief zijn.

Escalatie

Russische functionarissen hebben gedreigd de Amerikaanse kruisraketten neer te schieten, of zelfs de schepen waarvandaan ze afgevuurd worden te bestoken. Dat zou een ongekende escalatie betekenen. Dan is er nog de mogelijkheid dat Amerika, Frankrijk en Engeland gevechtsvliegtuigen inzetten die door het geavanceerde Russische luchtafweersysteem neergehaald kunnen worden. Ook dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Rusland ontkende aanvankelijk dat er sprake was van een chemische aanval, maar claimt nu dat de rebellen daarvoor verantwoordelijk waren. Dat is ook het standpunt van Iran. Volgens Teheran wordt er een excuus gecreëerd om Syrië aan te vallen.

Geen onomstotelijk bewijs

Vermoedelijk werd afgelopen weekeinde chloorgas gebruikt, dat doorgaans weinig levens eist, maar dat nu waarschijnlijk in een afgesloten ruimte terechtkwam waar veel Syriërs schuilden voor de bombardementen. Er is tot dusver geen onomstotelijk bewijs gepresenteerd dat Bashar al-Assad verantwoordelijk was voor de aanval in Douma, dat sinds vanochtend na een jarenlang beleg weer volledig in handen is van het regime.