Nieuws
190525
Nieuws

Filmrecensie: ’Broers’

Broers op ramkoers

— WAT: film, drama, roadmovie

— REGIE: Bram Schouw

— MET: Jonas Smulders, Niels Gomperts, Christa Théret

Niels Gomperts (l.) en Jonas Smulders in de   roadmovie ’Broers’.

Niels Gomperts (l.) en Jonas Smulders in de roadmovie ’Broers’.

Durfal Alexander zoekt graag grenzen op. Blootsvoets balanceert hij op de dakrand van zijn Amsterdamse studentenflat. Liften doet hij op de snelweg, zijn rug naar het verkeer. En tijdens een nachtelijke rit door een stikdonker landschap, schakelt hij zijn koplampen uit. Gedrag dat Lukas - zijn jongere broer – de angst om het hart doet slaan.

Niels Gomperts (l.) en Jonas Smulders in de   roadmovie ’Broers’.

Niels Gomperts (l.) en Jonas Smulders in de roadmovie ’Broers’.

Broers, het veelbelovende speelfilmdebuut van regisseur Bram Schouw en scenarist Marcel Roijards, borduurt in zekere zin voort op hun korte film Sevilla, waarmee ze in 2013 een Gouden Kalf wonnen. Ook daarin ging het om leven op ’t randje. En om de consequenties van die zucht naar sensatie en intensiteit.

Toch draait het stemmige Broers misschien nog wel meer om de verlegen Lukas, mooi kwetsbaar gespeeld door Jonas Smulders. Hij durft niet alleen minder dan zijn grote, charismatische broer, maar lijkt in zijn ontwikkeling ook door hem te worden afgeremd. In de schaduw is het nu eenmaal moeilijk groeien. Wat nergens duidelijker naar voren komt dan wanneer Alexander (Niels Gomperts) hem tijdens een gezamenlijk liftavontuur ook nog eens aftroeft in de liefde.

Hun relatie krijgt daardoor een gevoelige knauw. Waarna de jongste zich losrukt, eindelijk ruimte creëert voor zichzelf en opbloeit. Tot tragische omstandigheden de breuk definitief maken en Lukas opschepen met allerlei vragen. Die probeert hij te beantwoorden door opnieuw naar Frankrijk te gaan. Naar de plek van hun afscheid en naar het meisje (Christa Théret) dat ongewild tussen hen in kwam te staan.

Schouw en Roijards bieden daarbij geen pasklare oplossingen in hun met flashbacks doorspekte drama. Wel blijven zij tot het einde boeien met deze verstilde, verzorgd in beeld gebrachte karakterstudie van twee botsende broers.

Marco Weijers