1905590
Binnenland

Deel Lubach-redactie nog steeds op Facebook

AMSTERDAM - Hoe lastig het is om Facebook vaarwel te zeggen weet ook de redactie van tv-programma Zondag met Lubach. Vier van de tien mensen die op de redactiepagina van het programma achter de actie Bye Bye Facebook staan, zijn nog altijd online. En dat staat ze vrij, aldus het programma.

Het programma van Arjen Lubach riep kijkers zondagavond op om hun Facebook-profiel te verwijderen als protest tegen de dataverzameling van het Amerikaanse bedrijf. De makers van de show zetten ludiek Facebook-evenement online: Bye Bye Facebook. Dat vond gisteravond plaats tussen acht en twaalf.

Onder meer de Facebook-pagina van het programma verdween en ook redacteuren van het programma verwijderden hun profiel. Zo verwijderde eindredacteur en Zomergasten-presentatrice Janine Abbring haar pagina, net als redacteuren en cabaretiers Tex de Wit, Diederik Smit en Jeroen Weghs.

Maar vier andere redacteuren blijken donderdagochtend het evenement te hebben gemist of te hebben genegeerd. Tekstschrijvers Gert Hein Boersma en Jop Eikelboom, cabaretier Pieter Jouke en komiek Thijs van Domburg zijn nog altijd ’up and running’, al moet gezegd dat een enkeling al jaren niets heeft gepost.

Presentator Arjen Lubach verwijderde wel zijn profiel met 140.000 volgers en ook de pagina van het programma (364.000 volgers) is offline. „Goed, ik ben eraf. HEERLIJK”, meldde Lubach via Twitter.

Eindredacteur Abbring geeft aan dat niemand verplicht is om zijn of haar profiel te verwijderen. ,,De kracht van de redactie van Zondag met Lubach is de verscheidenheid aan visies en standpunten. Regelmatig gaan er lange discussies aan vooraf voordat we tot een afgerond verhaal komen - en bij Facebook was dat ook zeker het geval.’’

Ze vervolgt: ,,In dit geval heeft Arjen - en met hem het programma - besloten het statement zo belangrijk te vinden dat we onze ZML-pagina wilden opheffen, net als zijn persoonlijke pagina. Als eindredacteur en dus inhoudelijk eindverantwoordelijke heb ik me daarbij aangesloten. Maar het besluit om van Facebook te gaan is verder voor alle medewerkers van Zondag met Lubach (schrijvers, cameramannen, degene die op zondag onze vegakroketten frituurt) een individuele keuze.’’

Overigens is de Facebookpagina van The Galaxy, een danceproject waar Lubach deel van uitmaakt, wel nog online. Lubach reageerde op Twitter toen Het Parool daarover schreef: „ Klopt. Ik beheer en gebruik de pagina niet (heb immers geen account meer). Mijn partner Sacha gebruikt Facebook en de pagina wél en toert over de wereld met onze muziek. Ik kan mijn overtuigingen hooguit overbrengen, maar wil ze niet opleggen. Dit is in goed overleg gegaan.”

In totaal 30.000 mensen zeiden hun profiel te gaan verwijderen en nog eens 70.000 mensen gaven aan ’geïnteresseerd’ te zijn in het evenement. Hoeveel mensen daadwerkelijk hun profiel hebben verwijderd, is niet duidelijk.