Nieuws/Binnenland
1906008
Binnenland

Vermeende ’Korrewegschutter’ Groningen zwijgt

Azim A.

Azim A.

GRONINGEN - Azim A. (21) uit Groningen, verdacht van het zomaar neerschieten van een student, moet zich eind september voor de rechter verantwoorden. Bij het schietincident raakte afgelopen oktober een toevallig op de fiets passerende student (21) voor het leven verlamd. Justitie ziet in het drama poging tot moord.

Azim A.

Azim A.

Donderdag was de tweede pro-formazitting voor de rechtbank in Groningen, een zitting waar over het onderzoek en geplande zittingsdata gesproken werd. Er volgt er weer een in juli. Voorafgaande aan die datum gaat Azim A. in april en mei naar het Pieter Baan Centrum voor nader onderzoek naar zijn psychische gesteldheid.

’Protest!’

Even waren er emoties tijdens de korte zitting. De moeder van de 15 oktober 2017 pardoes neergeschoten student riep ’Protest!’, nadat de advocaat van de verdachte, mr. Guy Weski, aangaf dat het wat hem betreft niet duidelijk is dat sprake was van poging moord. Wat de mate van opzet is geweest is niet helder, meent hij. „Is er opzettelijk en na kalm beraad geschoten?”, vroeg hij zich af.

Aanvullende verhoren van vier getuigen moeten meer inzicht verschaffen over de momenten voorafgaande aan de schoten. Van de verdachte werd de rechtbank niet veel wijzer. A. was er donderdag bij, maar zei alleen dat hij zich beroept op zijn zwijgrecht. Het is daardoor niet bekend of hij tijdens de inhoudelijke behandeling wel praat om vragen te beantwoorden over het ’Waarom?’ van het drama dat de studentenstad schokte.

Opvallende kledingkeuze

Niet alleen het betoog van zijn raadsman, maar ook de kledingkeuze van A. zorgde voor fronsende wenkbrauwen in het publiek van onder meer naasten van het slachtoffer. Hij droeg een trainingsjack met daarop een doodshoofd, zoals op een piratenvlag, op de rugzijde.

Naast A. komen overigens vier andere mannen vermoedelijk ook voor de rechter, onder wie twee die bij het schietincident aanwezig zouden zijn geweest en een duo dat hem op de vlucht geholpen zou hebben.