Nieuws/Binnenland
1906432530
Binnenland

Lot Kaag onzeker, CU heeft sleutelpositie

Sigrid Kaag (D66) en Gert-Jan Segers (CU).

Sigrid Kaag (D66) en Gert-Jan Segers (CU).

Den Haag - Na het verhitte Afghanistandebat van woensdagavond is het lot van demissionair minister Kaag (Buitenlandse Zaken) allerminst zeker. PvdA diende een motie van afkeuring tegen de bewindsvrouw in, die door de oppositie breed wordt gedragen. Aangezien er vanuit de coalitiepartijen VVD, CDA en D66 geen steun voor wordt verwacht, speelt CU een sleutelrol.

Sigrid Kaag (D66) en Gert-Jan Segers (CU).

Sigrid Kaag (D66) en Gert-Jan Segers (CU).

De fractie van CU vergadert momenteel over de motie. De partij is er nog niet uit, laat Kamerlid Don Ceder weten. Met instemming van de CU-fractie zou de motie een nipte meerderheid halen.

De verhouding tussen CU-leider Gert-Jan Segers en D66-leider Kaag is sinds de vastgelopen formatie flink bekoeld. Kaag gooide een paar weken geleden definitief publiekelijk de deur dicht voor Segers, toen ze in een interview zei dat ze geen zin had om met zijn partij samen te werken.

Een motie van afkeuring hoeft geen aftreden tot gevolg te hebben. Maar toen Kaag in april tijdens het beruchte ’functie elders’-debat een motie van afkeuring tegen premier Rutte indiende, gaf ze aan dat ze bij een meerderheid zelf haar conclusies zou trekken als ze in zijn schoenen stond. „Ik zou zelf niet doorgaan”, zei Kaag destijds. „Maar ik ben een ander mens.” De vraag is of ze zich aan haar woord houdt als de motie tegen haar ook een meerderheid behaalt.

Minister van Defensie Ank Bijleveld kreeg ook een motie van afkeuring aan haar broek, maar daar wordt minder steun voor verwacht.

Waarschijnlijk wordt er donderdagavond laat over de moties gestemd. Dat wordt hoofdelijk gedaan, dus er zouden Kamerleden kunnen zijn die in hun stemgedrag van hun fractie afwijken.