Nieuws/Binnenland
1906576736
Binnenland

Oud-Kamervoorzitter Arib verkozen tot voorzitter tijdelijke coronacommissie

Khadija Arib.

Khadija Arib.

Den Haag - Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib is verkozen tot voorzitter van de commissie die de parlementaire enquête over de coronacrisis gaat voorbereiden. Zes van de zeven Kamerleden die in die commissie zitten, geven Arib woensdagmiddag hun stem.

Khadija Arib.

Khadija Arib.

VVD-er Ulysse Ellian is verkozen tot haar ondervoorzitter. Naast die twee Kamerleden zitten ook Marijke van Beukering (D66), Vicky Maeijer (PVV), Hilde Palland (CDA), Pepijn van Houwelingen (FvD), Nicki Pouw-Verweij (JA21), Wybren van Haga en Pieter Omtzigt in de zogenoemde Tijdelijke Commissie Corona. Die commissie is verantwoordelijk voor de voorbereiding van het onderzoeksvoorstel voor de parlementaire enquête.

Arib werd eerder al getipt als voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar het coronabeleid. De Tweede Kamer gaat de komende jaren drie enquêtes houden. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de gaswinning in Groningen en naar de toeslagenaffaire. Over de vormgeving van de enquête naar de coronacrisis besluit de Kamer binnenkort. Tijdens een parlementaire enquête kunnen Kamerleden getuigen oproepen om hen onder ede te horen. Wie blijkt te liegen riskeert gevangenisstraf.

Arib (61) is een van de langstzittende leden van de Tweede Kamer. Ze voerde jarenlang voor haar partij het woord over zorg. Van 2016 tot 2021 was ze voorzitter van de Tweede Kamer.