Nieuws/Buitenland
1907067
Buitenland

‘Syrië-crisis dagelijks monitoren’

Vluchten Cyprus en Israël gaan toch door

Transavia stopt niet met vliegen naar Cyprus, maar is wel extra voorzichtig.

Transavia stopt niet met vliegen naar Cyprus, maar is wel extra voorzichtig.

AMSTERDAM - Vakantievluchten naar Cyprus en Israel vanuit Nederland gaan vooralsnog gewoon door. De oplopende spanning door de Syrië-crisis heeft nog geen invloed op de operatie.

Transavia stopt niet met vliegen naar Cyprus, maar is wel extra voorzichtig.

Transavia stopt niet met vliegen naar Cyprus, maar is wel extra voorzichtig.

Zo vertrekken morgen vluchten van Transavia volgens schema naar Larnaca en Tel Aviv, die van de noordwestelijke kant van de Middellandse Zee worden aangevlogen. ,,Buiten de gevarenzone”, benadrukt woordvoerster Anita Sunter.

Gisteren waarschuwden EU-waakhond EASA en verkeersleidingsorganisatie Eurocontrol voor mogelijk verhoogde risico’s als er met passagiers in het luchtruim ten oosten van Cyprus richting Syrische en Libanese kust wordt gevlogen. Er is een reële vrees voor raketaanvallen.

,,We hebben de zaak goed geanalyseerd en zijn tot de conclusie gekomen dat onze vluchten naar bijvoorbeeld Larnaca op Cyprus en Tel Aviv in Israël zonder gevaar kunnen worden uitgevoerd. We houden de situatie dagelijks in de gaten”, aldus de woordvoerster.

Ook Corendon blijft twee keer per week naar Cyprus vliegen via Antalya. ,,Er is nu niks aan de hand, maar zodra het daar onveilig zou worden, stoppen we onmiddellijk met die vluchten”, laat Corendon-topman Atilay Uslu weten.

KLM vliegt volgens een zegsman niet door het oostelijke deel van de Middellandse Zee, de zogeheten Nicosia FIR (flight information region). ,,KLM-vluchten blijven op veilige afstand van dit gebied. KLM volgt de ontwikkelingen op de voet en richt haar operatie zo in dat de veiligheid altijd is gewaarborgd.”

Zustermaatschappij Air France heeft wel een paar routes naar het Midden-Oosten aangepast, net als sommige andere buitenlandse vliegmaatschappijen. Maar lang niet allemaal, zoals FlightRadar 24 actueel laat zien.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor het populaire vakantie-eiland Cyprus nog niet aangescherpt .,,Daar richten wij ons vooral op. We volgen de ontwikkelingen rond Syrië op de voet, maar kunnen nu weinig doen”, zegt voorzitter Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR.

De spanningen zijn volgens hem in ieder geval slecht voor het toerisme. ,,We hopen dat de betrekkingen zo snel mogelijk stabiliseren. Een escalatie in Syrië zou gevolgen kunnen hebben voor reizen naar nabijgelegen vakantiebestemmingen. Dat wil niemand”, meent hij.

Luchtvaart en reiswereld blijven zeer alert op de toestand in het oosten van de Middellandse Zee. Iedere aanbieder laat zich constant adviseren door autoriteiten en veiligheidsexperts.

Vliegt u één dezer dagen naar Cyprus of Israel? Stuur uw verhaal naar p.eldering@telegraaf.nl