Nieuws/Binnenland
1907982323
Binnenland

Vijf verdachten opgepakt voor internationale handel harddrugs

LEEUWARDEN - De politie heeft vier mannen en een vrouw opgepakt op verdenking van de internationale handel in cocaïne, hennep en synthetische drugs zoals crystal meth. Twee mannen uit Leeuwarden en een man uit Eindhoven zijn donderdag voor negentig dagen in bewaring gesteld door de rechter-commissaris, aldus het Openbaar Ministerie. Het onderzoek ’Shifter’ heeft ruim een jaar geduurd.

Het onderzoek startte toen de politie chatberichten op versleutelde cryptotelefoons kon lezen. Het ging om gesprekken tussen een 33-jarige en een 51-jarige man, beiden uit Leeuwarden. Zij werkten samen bij de inkoop en verkoop van drugs en bij het vervoer en bezorgen van drugs in Nederland en Duitsland. De mannen kochten crystal meth oftewel ’ice’ van een 56-jarige Eindhovenaar. De gearresteerde vrouw vervoerde de bestellingen.

De mannen verstuurden de drugs vanuit een pand van een 59-jarige man uit Leeuwarden. Zij handelden ook in amfetamine-olie, een grondstof voor het maken van amfetamine oftewel speed. Het Openbaar Ministerie zegt dat de onderschepte gesprekken ook veel inzicht hebben gegeven in de voorbereidingen voor cocaïnehandel.