Nieuws/Binnenland
1908097315
Binnenland

Donderdag wacht pittig debat

Kamer woest over ’doofpot’: ’Dit is niet goed te praten’

Het kabinet ’heeft nog heel wat uit te leggen’ komende donderdag, aldus SP-leider Marijnissen.

Het kabinet ’heeft nog heel wat uit te leggen’ komende donderdag, aldus SP-leider Marijnissen.

DEN HAAG - Kamerleden reageren maandagavond afkeurend en ontstemd op de inhoud van de notulen van de ministerraad die zijn vrijgegeven. DENK-fractieleider Farid Azarkan spreekt van een „onthutsend beeld.” SP-leider Lilian Marijnissen noemt het „ongelofelijk. Dit gaat dus over mensen die kapotgemaakt worden.” PVV-voorman Geert Wilders spreekt van een „corrupte bende” en roept andermaal op: „Wegwezen!” Hij heeft een aanklacht ingediend tegen meerdere kabinetsleden.

Het kabinet ’heeft nog heel wat uit te leggen’ komende donderdag, aldus SP-leider Marijnissen.

Het kabinet ’heeft nog heel wat uit te leggen’ komende donderdag, aldus SP-leider Marijnissen.

Verscheidene ministers klaagden tijdens de ministerraad op 12 juli 2019 over kritische Kamerleden van coalitiefracties, onder wie Pieter Omtzigt van het CDA en Helma Lodders van de VVD. D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken nam daarin het voortouw maar hij kreeg bijval van premier Mark Rutte, CDA-minister Wopke Hoekstra van Financiën en D66-vicepremier Kajsa Ollongren.

Azarkan zegt daarover: „Ze wilden geen kritische vragen en ze hebben alles geprobeerd, via anderen, om ze te intimideren en te muilkorven. Onbestaanbaar”, zo stelt hij. En: „Ongelofelijk triest dat in de ministerraad mensen niet bezig waren met die gedupeerde ouders, maar met zichzelf, met het redden van het eigen hachje”, twittert hij.

Doofpot

Marijnissen noemt het „afschuwelijk om te lezen dat het kabinet Rutte drukker was met de doofpot dichthouden, dan met de ellende van onschuldige ouders in het toeslagenschandaal oplossen. Doordat de Kamer deze informatie niet kreeg, is de ellende langer doorgegaan. Dit is niet goed te praten. En dan te bedenken dat Mark Rutte dus vindt dat er ’niets onoorbaars’ is gebeurd.”

In de notulen staat dat eventuele precedentwerking breder kan zijn dan alleen voor de Belastingdienst en UWV en dient zoveel mogelijk te worden voorkomen. Marijnissen noemt dat „ongelofelijk. Dit gaat dus over mensen die kapot gemaakt worden. Het interesseert ze niet. Veel uit te leggen donderdag.” Er is dan een Kamerdebat over de kwestie.

’Leugens’

Wilders stelt op Twitter dat ’de Kamer is voorgelogen’. „Onschuldige mensen gecriminaliseerd. En Rutte, Koolmees, Hoekstra, Ollongren ea bekritiseren Kamerleden die hun werk doen, willen ze sensibiliseren, de mond snoeren en corrigeren. Kaag wil ’kaders’ voor kamerleden. WEGWEZEN!.”

Wilders refereert ook aan het feit dat CDA-minister Ferd Grapperhaus in november 2019 aanbood om, samen met minister Wopke Hoekstra (ook CDA), mee te denken over een manier waarop het kabinet de Tweede Kamer tevreden kon stellen zonder alle informatie over de toeslagenaffaire te verstrekken waar de Kamer om had gevraagd. Grapperhaus vroeg zich af of staatssecretaris Menno Snel (D66) er anders mee zou wegkomen om de Kamer niet volledig te informeren. „Weet je wat, zegt Grapperhaus tegen Snel, ik denk samen met Hoekstra wel even met je mee hoe je ermee wegkomt en net kan doen of je toch een feitenrelaas hebt gestuurd.”

Sylvana Simons van BIJ1 twittert: „Bij het lezen van de #notulen van de ministerraad inzake het #toeslagenschandaal, denk ik eigenlijk alleen maar: besef dat deze zelfde mensen nu de coronapandemie managen...”

Koolmees: kritische Kamerleden nooit de mond gesnoerd

Demissionair minister Wouter Koolmees (D66) weerspreekt dat het kabinet kritische Kamerleden van de coalitie het zwijgen heeft willen opleggen. „Ik en ook mijn collega’s hebben nooit gezegd: je moet je mond houden, je mag geen kritische vragen stellen”, zegt hij in de Talkshow Op1. „We hebben wel verantwoordelijkheid gevraagd van mensen: help nou mee dingen op te lossen.”

Niet iedereen had die prioriteit, meent Koolmees „Medio 2019 waren we in de coalitie meer bezig met elkaars vliegen afvangen dan met het oplossen van de problemen”, zegt hij. De minister noemt zichzelf ’geëmotioneerd’ en ’best wel boos’. „Normaal gesproken blijven die notulen 25 jaar vertrouwelijk. Omdat het ook een vertrouwelijke plek moet zijn om deze problemen te bespreken.”

Aanklacht kabinet

Wilders heeft een aanklacht ingediend tegen diverse kabinetsleden naar aanleiding van de notulen van de ministerraad die maandagavond zijn geopenbaard. Hij diende de aanklacht in bij Kamervoorzitter Vera Bergkamp, met een beroep op de wet ministeriële verantwoordelijkheid.

Volgens die wet kan de Kamer opdracht geven tot vervolging. Er moet dan een commissie van onderzoek worden ingesteld, die vervolgens een procedure doorloopt. Het indienen van een „schriftelijke en met redenen omklede aanklacht” is een eerste stap. Dit moet door minstens vijf Kamerleden worden gedaan. Naast Wilders ondertekenden nog vier PVV’ers de aanklacht.

Het opzettelijk nalaten uitvoering te geven aan de bepalingen van de grondwet is een ambtsmisdrijf”, schrijft Wilders. Hij verwijst naar artikel 68 van de grondwet, waarin staat vastgelegd dat ministers en staatssecretarissen informatie moeten geven waar de Kamer om vraagt, zolang „het verstrekken niet in strijd is met het belang van de staat.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo