Nieuws/Buitenland
1908227
Buitenland

Russische schepen weg uit Syrische haven

MOSKOU - Russische marineschepen hebben hun basis in de Syrische havenstad Tartous aan de Middellandse Zee verlaten. Dat heeft persbureau Interfax donderdag te horen gekregen van parlementariër Vladimir Sjamanov.

Deze voorzitter van de parlementaire defensiecommissie zei dat de boten zijn uitgevaren voor de eigen veiligheid. Hij voegde eraan toe dat dit „een normale gang van zaken is” wanneer er dreigingen zijn van een aanval.

Die dreiging kwam gisteren van Donald Trump, die waarschuwde dat de ’raketten zullen komen’ en dat Rusland zich klaar moest maken. Daarna nuanceerde Trump zijn woorden enigszinds door te stellen dat hij nooit heeft verteld wannéér ze komen, waarmee hij toch weer bevestigde dat er een raketaanval op de planning staat.

„Sta klaar Rusland (..), je zou geen partner moeten zijn van een met gas moordend beest dat zijn eigen volk vermoordt en het nog leuk vindt ook”, schreef Trump op Twitter. Het beest is volgens Trump de Syrische president Bashar al-Assad.

Het verbale wapengekletter wees volgens politieke leiders in heel de wereld en ook volgens bang geworden luchtvaartmaatschappijen die over de regio vliegen, op een naderende Amerikaanse aanval op Syrische doelen.