Nieuws/Binnenland
1908764
Binnenland

VVD-Kamerlid Van Haga blijft aan, geen ernstig verwijtbaar handelen

Den Haag - Wybren van Haga mag gewoon Tweede Kamerlid van de VVD blijven. De integriteitscommissie van de partij ziet geen reden om hem weg te sturen.

Onder leiding van oud-Kamerlid Willibrord van Beek werd eind vorig jaar een onderzoek naar Van Haga’s vastgoedactiviteiten gestart. Volgens Het Parool exploiteert hij 90 woningen en 46 winkels, vooral in in Amsterdam en Haarlem. Hij zou daarbij lokale regels aan zijn laars lappen.

De commissie oordeelt dat het Kamerlid niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Wel vindt ze dat het werk van Tweede Kamerlid en full time ondernemer niet wenselijk is.

Van Haga is blij met het oordeel van de commissie. In een korte verklaring zegt hij dat hij gezien zijn voorbeeldfunctie als (kandidaat-)Kamerlid eerder had moeten voldoen aan de nieuwe regels.

„Vanaf heden zal ik afzien van bemoeienis bij de bedrijfsvoering van mijn bedrijven en de verhuur van de panden die ik privé bezit”, aldus de VVD’er. „Alle huurders en zakenrelaties zullen hiervan op de hoogte worden gesteld. Tevens zal ik desgevraagd de uittreksels van de Kamer van Koophandel overleggen, zodat transparant is dat ik mijn zakelijke activiteiten meteen op afstand heb gezet. Ook zal ik mijn adviseurschap voor mijn bedrijven neerleggen.”

Naar het oordeel van de commissie werd reikhalzend uitgekeken, niet alleen omdat de VVD nogal wat integriteitskwesties bij de hand heeft gehad, maar ook omdat het kabinet Rutte-III leunt op de kleinst mogelijke Kamermeerderheid van slechts 76 van de 150 zetels. Gevreesd werd dat de Van Haga zijn zetel zou meenemen als de integriteitscommissie hard zou oordelen. Dat gevaar is nu geweken.