Nieuws/Binnenland
1908870
Binnenland

’Ruim 400 Nederlandse meisjes naakt online’

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

AMSTERDAM - Duizenden naaktfoto’s en -video’s van zeker vierhonderd Nederlandse meisjes worden op internet gedeeld in een besloten netwerk, vergezeld van hun accounts op sociale media. In de groep zitten jongens die onder meer tegen betaling aanbieden om meisjes te hacken.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Mensen die op de besloten groep actief zijn, noemen volledige namen van de meisjes. Profielen van Facebook, Instagram en Snapchat staan erbij, zodat hun identiteit - hoewel ze op veel naaktbeelden niet met hun gezicht herkenbaar zijn - toch bekend is.

In een chatroom worden de meisjes, aangeduid als ’wins’, geruild „als een soort Pokémonkaarten”. Er zijn grote collages gemaakt met verschillende naaktfoto’s en openbare foto’s van sociale media. Ook wordt gesproken over het hacken van meisjes en afpersing met losgeld via cryptocurrency Monero.

„Ik ben eigenlijk een beetje verbouwereerd”, reageert een slachtoffer. „Die foto’s zijn nooit online geweest. Daar ben ik heel zeker van.” Volgens de nieuwszender kan dat kloppen: veel jongens praten over het hacken van meisjes. Een van hen kreeg toegang tot de computer van een nicht en zette allerlei toplessfoto’s op een usb-stick.

Zelf materiaal toevoegen

De verzameling staat volgens RTL Nieuws op een in Nieuw-Zeeland gevestigde clouddienst en is alleen toegankelijk met een uitnodiging. Wie lid wil worden van de groep, moet zelf materiaal toevoegen.

RTL deed dat ook: om toegang te krijgen verstuurde de redactie beelden van een ’pornoperformer’. Die werden gekoppeld aan nepprofielen op sociale media die voor het onderzoek waren aangemaakt.

Het verspreiden van naaktbeelden zonder toestemming van de afgebeelde persoon is strafbaar. Het is nog onbekend of in dit geval aangiftes zijn gedaan. Naar inschatting van RTL Nieuws is een groot deel van de afgebeelde meisjes minderjarig.

Weet u meer over deze zedenkwestie, neem contact op met b.mos@telegraaf.nl.