Nieuws/Binnenland
1908911
Binnenland

Vriendinnen vinden 26.000 euro tijdens uitje

Wanneer heb je recht op vindersloon?

beeld ter illustratie.

beeld ter illustratie.

Hadden de dames recht gehad op vindersloon? Eigenlijk wel, schrijft de wet voor. Althans: in het wetboek wordt geschreven dat de vinder recht heeft op ’een redelijke vergoeding’. Maar hoeveel dat is, daar wordt niet over gerept. Over het algemeen wordt uitgegaan van ongeveer tien procent van de waarde van de vondst.

beeld ter illustratie.

beeld ter illustratie.

Mocht de rechtmatige eigenaar dat niet (willen) geven, kan het dus worden afgedwongen bij de rechter. Al kost dat natuurlijk wel geld, maar in het geval van de Limburgse dames zou dat zomaar de moeite waard kunnen zijn.

Echter: een vindersloon krijg je niet zomaar. Een vinder heeft namelijk allemaal plichten om aan te voldoen voordat hij of zij in aanmerking komt. Allereerst de ’aangifteplicht’: de vinder moet het aangeven bij de gemeente (niet meer bij de politie). Voor gewonden voorwerpen die meer waard zijn dan 450 euro, geldt dan de onderhoudsplicht: de vinder kan er voor kiezen de vondst zelf te bewaren (behalve identiteitskaarten en rijbewijzen) totdat de rechtmatige eigenaar is gevonden. Als de rechtmatige eigenaar zich dan meldt, moet het gevonden voorwerp echter nog in dezelfde staat zijn als toen het werd gevonden.

Als aan deze eisen is voldaan, zou de vinder dus recht hebben op een vindersloon. Indien een rechtmatige eigenaar zich niet meldt, is het gevonden voorwerp na een jaar eigendom van de vinder. Tenzij het gevonden voorwerp onderwerp is van een politieonderzoek: dan vervalt dat recht.