Nieuws/Binnenland
1909470
Binnenland

Burgemeester pareert kritiek uit eigen partij

Van Aartsen: ’Ik ben geen partijfunctionaris’

Amsterdam - Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Amsterdam heeft donderdagavond uitgehaald naar zijn partijgenoten. Dat deed hij tijdens een debat over de kraak van veel panden van woningcorporatie Ymere door een groep grotendeels uitgeprocedeerde asielzoekers. Die groep stapt naar de rechter omdat ze het niet eens zijn met de aangekondigde ontruiming.

Volgens Van Aartsen valt hem niet veel te verwijten. „Ik denk dat de taak van de burgemeester is om de rechtstaat te dienen. Een andere opmerking is dat ik mij geen seconde laat trekken in het politieke debat. U moet niet de route opgaan om een burgemeester te politiseren. Ik heb geen enkele zin om mij daar in te laten trekken, middenin het politieke gewoel dat momenteel speelt tijdens de formatie.”

De VVD-burgemeester in Amsterdam haalde ook uit naar Kamerleden. Tweede Kamerlid Arno Rutte vond dat Van Aartsen inmiddels is ’losgezongen’ van de VVD. „Een burgemeester is geen partijfunctionaris.”

Bovendien is het ontruimen van gekraakte gebouwen een taak van het Openbaar Ministerie, aldus Van Aartsen. De officier van justitie heeft geconstateerd dat er geen sprake is van een dusdanige verstoring van de openbare orde dat ingrijpen noodzakelijk is. Wel hebben de krakers te horen gekregen dat zij de gekraakte panden binnen acht weken moeten verlaten. Van Aartsen zei dat de krakers een verzoek tot kort geding hebben ingediend, dat op 26 april dient.

Vergiskraken

Van Aartsen wijst verder nadrukkelijk naar woningcorporatie Ymere. Volgens Van Aartsen stonden de panden leeg toen die gekraakt werden en volgde pas laat aangifte. „In dezen zou je hun handelswijze opmerkelijk kunnen noemen.” Ook leverde Ymere pas op 7 april een dossier aan bij het OM. Van Aartsen zegt het beleid van het huidige Amsterdamse college uit te voeren, en dat is nu eenmaal ’niet ontruimen voor leegstand’. „Ontruimen is een taak van het Openbaar Ministerie.” Bovendien wil Van Aartsen dat de problematiek in het kabinet wordt opgepakt.

„Er zijn wel een paar nare incidenten geweest, die voor degenen die het betreft zeer intimiderend zijn. Daar hoeven we geen doekjes om te winden”, aldus Van Aartsen. „Er zijn twee vergiskraken geweest, ook is er onenigheid geweest tussen een medewerker van Ymere en een kraker en daar is terecht aangifte van gedaan.”

De moties die werden ingediend door VVD, CDA, Forum voor Democratie en de Partij van de Ouderen werden weggestemd. Datzelfde geldt voor moties van Bij1, CU en Denk.

Onze Amsterdamse politiek verslaggever Mike Muller was aanwezig in de raadszaal. Lees hier zijn updates terug: