Nieuws

Russische beurs verslaat Wall Street

Door Johan Wiering

Wall Street staat al wekenlang in de schijnwerpers, door record na record te boeken. Toch legt de Amerikaanse beurs het dit jaar duidelijk af tegen die van Rusland. En dat is zeker niet alleen te danken aan het herstel van de olieprijzen, zo maken beleggingsexperts duidelijk.

Hoewel de Amerikaanse S&P-500 dit jaar met een alleszins mooie 10% is gestegen, deed de Russische Micex-index het met een plus van 25% half-en-half maal beter. In lokale valuta uitgedrukt, is het verschil nog veel groter. De roebel herstelde namelijk met meer dan 10% ten opzichte van de dollar.

De Russische economie werd in de afgelopen paar jaar getroffen door de neergang van de olieprijs. Daar bovenop kwamen sancties in reactie op de verovering van de Krim. Dat de economie inmiddels weer voorzichtig opkrabbelt, is volgens senior investment manager Viktor Szabo van de Schotse vermogensbeheer Aberdeen deels te danken aan goed crisismanagement. „De beleidsmakers hebben deze bezworen door de koers van de roebel eind 2014 los te laten. De koersval en de bevriezing van de salarissen van ambtenaren voorkwamen dat het overheidstekort de spuigaten uitliep. Ook kwam er steun voor het banksysteem en voldoende liquiditeit voor ondernemingen.”

Philip Screve, portfoliomanager bij de Belgische vermogensbeheerder Candriam, kan zich hier goed in vinden. „Door in reactie op de sterke neergang van de olieprijs de roebel stevig te laten devalueren, bleef de overheidsbegroting goed op orde. Daar staat wel tegenover dat de last deels werd verlegd naar de bevolking, die zich geconfronteerd zag met hogere prijzen van buitenlandse goederen.”

Beide experts erkennen dat de verdubbeling van de olieprijzen sinds het dieptepunt in januari Rusland heeft geholpen. „Dat geldt in nog sterkere mate voor de Russische beurs. Twee derde van de beursindex wordt namelijk gevormd door producenten van grondstoffen, en dan vooral van olie en gas. Overigens gaat gaandeweg de prijsstijging een steeds groter deel van de extra olieopbrengsten naar de staat. Dit betekent dat er geld beschikbaar komt om de lonen te verhogen en extra te investeren in onder meer infrastructuur", aldus Screve.

Beiden vinden wel dat de Russische economie te sterk afhankelijk is van de oliesector. Szabo denkt dat dit niet snel gaat veranderen. „Het vergt enorme investeringen van zowel de overheid als de bedrijven zelf, terwijl wij nu eigenlijk alleen consumenten meer zien uitgeven.”

De euforie in de afgelopen weken schrijft Screve ook toe aan de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. „Enerzijds kunnen zijn plannen de economie een stimulans geven, waar ook Rusland van kan profiteren. Anderzijds bestaat de hoop dat de VS onder Trumps bewind de sancties gaat afzwakken.”

Nadat de Russische beurs dit jaar vooral door de grondstoffenproducenten omhoog getrokken werd, ziet Screve voor 2017 interessantere kansen bij consumptieaandelen. „Na twee jaar van krimp zullen deze profiteren van het economische herstel en van de toenemende koopkracht van de Russische bevolking. Overigens zijn diverse populaire bedrijven niet opgenomen in de Micex. Zoals Yandex, de Russische Google, die een notering aan de Nasdaq heeft.”

De portfoliomanager bij Candriam is benieuwd of Rusland zich volgend jaar aan de voorgenomen verlaging van de olieproductie met 300.000 vaten per dag zal weten te houden. „Nu produceert het land zo’n 11 miljoen vaten. Het lastige is dat veel Russische bedrijven zich aan het akkoord moeten houden.”