Nieuws/Binnenland
19099
Binnenland

Brandweer rukt twee keer uit voor eigenwijze loopeend

Eend Kip wil ijsvogel zijn

De eend is mank en kan niet vliegen. Op het ijs gaat dat mis.

De eend is mank en kan niet vliegen. Op het ijs gaat dat mis.

Assendelft - In een week is hij het beroemdste dier in Assendelft geworden: maar liefst drie keer moest een loopeend, die luistert naar de naam Kip, afgelopen week worden gered.

De eend is mank en kan niet vliegen. Op het ijs gaat dat mis.

De eend is mank en kan niet vliegen. Op het ijs gaat dat mis.

Twee keer kwam de brandweer eraan te pas. Kip zat vastgevroren op het ijs. Niet bewust van het feit dat hij een baasje had, zetten dierenambulancemedewerkers hem vervolgens uit in het Noordzeekanaal.

Baasje Karin Huisman plaatste een wanhopige oproep op Facebook, stapte gisteren samen met haar man in een opblaasbootje, zocht uren naar Kip en redde de half jaar oude vondeling uiteindelijk eigenhandig. „Kip ik heb je”, grapte de opgeluchte vrouw nadat de reddingsactie gisteren eindelijk was gelukt. Tot haar knieën moest ze het water in om het dier te bevrijden uit het riet.

„Kip werd verstoten uit het nest”, vertelt Huisman. „Daarom heb ik hem vanaf dag een grootgebracht. Eerst onder een warmtelamp. Vervolgens liep hij los in huis. Hij zat ook naast me op de bank.”

Na een maand of vier werd het tijd om Kip weer los te laten. „Ik ben natuurlijk niet écht zijn baasje, het is geen huisdier. Hij hoort in de natuur.” Huisman bleef de eend twee keer per dag voeren. „Ik heb een enorme tuin met een sloot erbij. Overdag ging Kip vaak een stukje zwemmen. Maar hij keerde altijd terug.” Kip kan niet vliegen en is mank. „Hij klimt via een trappetje uit het water de tuin in. Op het ijs ging het mis, omdat hij niet weg kon lopen. Op het Noordzeekanaal zou het dier waarschijnlijk niet overleven.”

De brandweer Zaanstreek-Waterland, die twee keer uitrukte voor de loopeend, is blij om te horen dat het dier weer terecht is. „We zijn er voor het redden van mens en dier. Ook in geval van een loopeend doen we dat kosteloos”, aldus een woordvoerster.