Nieuws/Binnenland
1910870368
Binnenland

Rechtbank heropent onderzoek naar moord Peter R. de Vries

AMSTERDAM - Het onderzoek naar de dood van Peter R. de Vries wordt heropend. Dat maakt de rechtbank Amsterdam woensdag bekend.

De aanleiding is dat het Openbaar Ministerie nieuwe stukken aan de rechtbank en de verdediging heeft gestuurd, aldus de rechtbank, die eraan toevoegt dat uit die stukken blijkt dat het onderzoek ,,niet volledig is geweest.”

Enkele weken geleden eiste het Openbaar Ministerie levenslange gevangenisstraffen tegen de vermeende schutter Delano G. (22) en de Pool Kamil E. (36), die voorverkenningen zou hebben gepleegd en de vluchtauto bestuurde.

Afgelopen maandag hield de politie drie nieuwe verdachten aan in de zaak. Het gaat om de Pool Krystian M. (27) die de uitvoerders van de moord – in het Pools – apps met instructies stuurde. Hij werd tot nu toe in het dossier aangeduid als N4229.

En om twee mannen die de moord filmden om de beelden vermoedelijk op social media te plaatsen. Die laatste twee werden aangehouden in Spanje en op Curacao. Krystian M. zat al achter de tralies in verband met een poging moord in Zeewolde.

De informatie die het Openbaar Ministerie nu naar de rechtbank en de verdediging heeft gestuurd, betreft verklaringen van een getuige die de link legt tussen Krystian M. en Ridouan Taghi, die de opdracht voor de moord op de misdaadjournalist zou hebben gegeven. Taghi staat momenteel terecht in het mega-liquidatieproces Marengo. Het Openbaar Ministerie heeft levenslang tegen hem geëist voor betrokkenheid bij meerdere moorden.

De rechtbank had het onderzoek op 30 juni gesloten en zou op 14 juli uitspraak doen in de zaak over de moord op De Vries. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de rechtbank op die dag met een vonnis komt. De advocaten van beide verdachten en de rechtbank zullen de getuige vragen willen stellen.

Er wordt een zitting ingelast op maandag 11 juli. Daar krijgen het Openbaar Ministerie en de verdediging de kans om te reageren op de nieuwe informatie. Ook op 14 juli staat er nog steeds een zitting gepland. Of het op die dag toch tot een vonnis komt, zal mogelijk maandag duidelijk worden.

Luister ook naar de podcast De Zaak Ontleed met rechtbankverslaggever Saskia Belleman over de zaak tegen de twee uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries: