Nieuws/Binnenland
1911266049
Binnenland

Oud-premier Van Agt verlaat CDA vanwege gebrek steun partij aan Palestijnen

Oud-premier Dries van Agt (archiefbeeld, december 2020).

Oud-premier Dries van Agt (archiefbeeld, december 2020).

Den Haag - Oud-premier Dries van Agt heeft zijn CDA-lidmaatschap opgezegd. In een verklaring laat de CDA-prominent weten zich niet meer thuis te voelen in de partij waarvan hij als leider aan de wieg stond. Aanleiding is de opstelling van de christendemocraten jegens de Palestijnen. „De onbarmhartigheid van het CDA jegens het Palestijnse volk kan ik niet langer verdragen.”

Oud-premier Dries van Agt (archiefbeeld, december 2020).

Oud-premier Dries van Agt (archiefbeeld, december 2020).

Was Van Agt (90) als minister van Justitie (1971-1977), Buitenlandse Zaken (1982) en als premier in drie kabinetten (1977-1982) nog onvoorwaardelijk vriend van Israël, sinds eind jaren negentig zet hij zich in voor de Palestijnse zaak. Sinds die tijd is hij steevast kritisch op het CDA. Hij koesterde echter aldoor hoop dat zijn partij op dit punt bij zou draaien. Maar afgelopen weken werd het hem duidelijk dat dit niet zo was.

Het inzicht kreeg hij na de Kamerdebatten over de raketaanvallen van Hamas en het terugslaan van Israël. Bij enkele niet aangenomen voorstellen, bijvoorbeeld voor erkenning van de Palestijnse staat en het veroordelen van Israëlische annexatie van Palestijns grondgebied, gaf het CDA volgens Van Agt de doorslag.

’Onbegrijpelijk’

„Het stemgedrag van de CDA-fractie is mij rauw op het dak gevallen”, schrijft van Agt. „Voor mij is het onbegrijpelijk dat het CDA het hoofd blijft afwenden van het immense leed dat het Palestijnse volk wordt aangedaan, en zich bovendien geen snars aantrekt van onze eigen Grondwet die verplicht tot eerbiediging van de internationale rechtsorde.”

Van Agt vindt dat het CDA zich ver van de eigen principes en politieke standpunten heeft verwijderd. „Het gedrag van de CDA-fractie heeft mij diep teleurgesteld en gegriefd. Ik zeg u vaarwel in treurnis.”

Dries van Agt stemde al sinds 2017 niet meer op het CDA, maar op GL.

Hoekstra: ’Jammer’

CDA-leider Wopke Hoekstra reageert teleurgesteld op de definitieve breuk. „Ik vind het jammer dat Dries van Agt zijn lidmaatschap heeft opgezegd. Mijn vriendschap en contact met hem waardeer ik zeer en dat zal niet veranderen.” Volgens Hoekstra blijft het CDA zich inzetten voor een tweestatenoplossing en ’duurzame vrede in het Midden-Oosten’

De Israëlisch-Palestijnse kwestie is voor het CDA een gevoelig punt, waarbij de scheidslijn dwars door de partij heen loopt. Elk standpunt dat ook maar enigszins uitgesproken is, leidt aan één kant tot kritiek. Voor Hoekstra is het afscheid van de CDA-aartsvader, na het vertrek van Kamerlid Pieter Omtzigt, de tweede keer in korte tijd dat hij een partijprominent ziet vertrekken.

Van Agt, geboren en getogen in het Noord-Brabantse Geldrop, begon zijn politieke carrière in de Katholieke Volkspartij (KVP). Hij was in 1976 de eerste lijsttrekker van het nieuwe CDA, enkele jaren voor de juridische samensmelting van CHU, KVP en ARP.