Nieuws/Buitenland
1911600396
Buitenland

Ook vrouw Duitse wetenschapper verdacht van ’spionage’ voor China

BERLIJN - De vrouw van de Duitse politieke wetenschapper Klaus L. wordt, in navolging van haar man, ook verdacht van spioneren voor de Chinese geheime diensten. Klara K. en L. zouden van 2010 tot 2019 informatie hebben doorgespeeld aan China, meldt de openbaar aanklager.

L. werd begin juli opgepakt en verhoord. Hij wordt verdacht van het vergaren en doorspelen van gevoelige informatie en zijn vrouw zou hem vooral hebben geholpen. Het tweetal zit momenteel niet in voorarrest.

De wetenschapper had sinds 2001 een politieke denktank en maakte gebruik van zijn politieke contacten om aan informatie te komen voor de Chinezen. Het echtpaar kreeg volgens de aanklager betaald voor de informatie die ze aan China gaven.

Volgens de Duitse televisiezender ARD werkte L., nu 75 jaar, vijftig jaar lang ook als spion voor de Duitse inlichtingendiensten. Zijn huis zou in 2019 al zijn doorzocht, maar pas begin juli had de aanklager genoeg informatie en bewijs verzameld om de wetenschapper aan te klagen. De omroep zegt dat dit bewijst hoe complex de zaak is.

L. zou nooit hebben ontkend dat hij China informatie gaf, volgens hem was de Duitse inlichtingendienst BND ervan op de hoogte.