Nieuws/Buitenland
1912273990
Buitenland

Eerste Moderna-vaccins toegediend in VS

Europese Commissie keurt Pfizer-vaccin goed: ’Bladzijde pandemie omslaan’

EU-voorzitter Ursula von der Leyen wil met het coronavaccin de zwarte ’bladzijde van de pandemie’ omslaan.

EU-voorzitter Ursula von der Leyen wil met het coronavaccin de zwarte ’bladzijde van de pandemie’ omslaan.

WASHINGTON - De Europese Commissie laat het eerste coronavaccin toe om in de Europese Unie verkocht en gebruikt te worden. Het middel van BioNTech en Pfizer mag de Europese markt op, zegt voorzitter Ursula von der Leyen.

EU-voorzitter Ursula von der Leyen wil met het coronavaccin de zwarte ’bladzijde van de pandemie’ omslaan.

EU-voorzitter Ursula von der Leyen wil met het coronavaccin de zwarte ’bladzijde van de pandemie’ omslaan.

De eerste vaccins van BioNTech en Pfizer worden volgens EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) gedistribueerd op 26 december, naar alle EU-lidstaten tegelijk. „Het is belangrijk voor ons dat ze voor alle landen op hetzelfde moment beschikbaar zijn”, zei ze in gesprek met internationale media.

Het vaccin van het Duitse biotechnologiebedrijf en de Amerikaanse farmareus kreeg eerder op de dag de zegen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het middel is veilig en werkt goed, oordeelde EMA. De toezichthouder bevestigde nog eens dat het voor 95 procent effectief is.

De eerste EU-landen willen zondag met inenten beginnen. De commissie heeft namens de EU-landen 300 miljoen doses van het vaccin besteld. Voor Nederland, dat 8 januari de eerste prik wil zetten, zijn er uiteindelijk 11,7 miljoen doses beschikbaar. Maar die zullen slechts beetje bij beetje worden geleverd.

Spoed

De commissie, die normaliter ruim twee maanden heeft om te beslissen of ze een middel toelaat, liet eerder weten hooguit twee dagen voor het besluit te nemen. Maar dat kwam er nog dezelfde dag.

„Meer vaccins zullen spoedig volgen”, zegt Ursula von der Leyen. Ze onderstreepte nog eens dat de EU-landen de vaccins op dezelfde dag, tweede kerstdag, en onder dezelfde voorwaarden geleverd krijgen. „Dit is een goede manier om dit moeilijke jaar af te sluiten en de bladzijde van deze pandemie om te slaan.”

Diverse landen gingen de EU voor. Het vaccin is al goedgekeurd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zwitserland, Israël, Singapore en Bahrein. Er zijn al miljoenen mensen ingeënt.

Zo zijn de eerste vaccins van het Amerikaanse bedrijf Moderna toegediend in de Verenigde Staten. Het gaat om een wereldprimeur. Het land was het eerste dat het middel toeliet. Een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Connecticut maakte het nieuws bekend. Een verpleegster ontving de eerste prik.

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA keurde het vaccin eind vorige week goed, een week nadat het vaccin van Pfizer/BioNTech het groene licht had gekregen. Met dat laatste middel zijn al miljoenen Amerikanen ingeënt, onder wie vice-president Mike Pence en andere politieke kopstukken. Ook de Israëlische premier Netanyahu liet zich als eerste in het land, live op televisie, inenten.

De Europese toezichthouder EMA wil op 6 januari een besluit nemen over het Moderna-vaccin, waarvan ook Nederland doses heeft besteld. Het vaccin van Pfizer/BioNTech werd maandag positief beoordeeld.