Nieuws/Binnenland
1912969
Binnenland

Commissaris Ad Smit per direct ontslagen

’Amsterdamse politiechef lekte informatie’

Ad Smit

Ad Smit

AMSTERDAM - De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit is vrijdagmiddag ontslagen wegens jarenlange verduistering. Hij zou ook, zo blijkt uit nieuw onderzoek, informatie hebben gelekt. Smit is het oneens met zijn ontslag en vindt dat anderen onterecht buiten schot blijven. „Het ontslag valt me zwaar”, aldus Smit.

Ad Smit

Ad Smit

Het ontslag wordt bevestigd door de korpsleiding van de nationale politie. Het interne integriteitsonderzoek naar het fêteren van vrienden en familie met geld uit het politiebudget is in de laatste maanden fors uitgebreid. En dat heeft nieuwe bevindingen opgeleverd, melden bronnen aan De Telegraaf.

’Positie misbruikt’

Smit heeft volgens de korpsleiding voor privédoeleinden zitten grasduinen in het politiesysteem en zou deze informatie gedeeld hebben met een ander. Uit het integriteitsonderzoek zou ook zijn gebleken dat de commissaris - die twintig jaar de baas was in het district Oost - zijn positie misbruikte om een woning te ritselen voor iemand die hij kende; iemand met wie hij eigenlijk werd geacht geen contact te onderhouden.

Smit zou jarenlang voetbalkaartjes voor vrienden en familie hebben geregeld en privé-diners hebben bekostigd met politiegeld. Er loopt bij het Openbaar Ministerie Amsterdam ook een strafrechtelijk onderzoek naar verduistering. Of het onderzoek ook tot vervolging leidt, is nog niet zeker.

’Adje Latje’

Het grote integriteitsonderzoek naar ’Adje Latje’, zoals Smit bekend stond, is fors uitgebreid. Bij elf andere politiemensen wordt eveneens gekeken of er sprake zou zijn van integriteitsschendingen, omdat ze gebruik maakten van de zaken die Smit aanbood.

Smit noemt zelf tien andere hooggeplaatste politiemensen en zelfs officieren van justitie die ook geprofiteerd zouden hebben van de kaartjes. Zo kreeg een commissaris volgens hem zeker zes keer kaartjes voor een concert van De Toppers en noemt Smit ook de naam van een persofficier van justitie die kaartjes zou hebben gekregen voor concerten in de Ziggo Dome en hier volgens Smit nooit voor betaalde.

Anderen die de ontslagen politiebaas noemt zijn een eenheidschef, een recherchechef uit Utrecht en een lid van de eenheidsleiding Amsterdam.

’Ontslag erg zwaar’

Een van de politiechefs ging volgens Smit met zijn vrouw op kosten van de politie naar een concert van de Toppers, waar ze in een skybox het concert bijwoonden. „Een jaar later vroeg hij of ik opnieuw kaarten kon regelen voor de Toppers. Ditmaal voor zijn dochter en haar vriend.”

„Ik ben er zelf nooit beter van geworden en vind het ontslag na 46 jaar trouwe dienst erg zwaar”, laat Smit aan De Telegraaf weten.

Strafontslag voormalige baas COR

De politiechef is de tweede hooggeplaatste politieman die het korps uit is gezet. In december kreeg de voormalig baas van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie strafontslag. Hij spendeerde vele tienduizenden euro’s aan etentjes, feestjes en onnodige adviseurs.