1913396
Binnenland

Woningcorporatie bestrijdt lezing Van Aartsen

Uitgeprocedeerde asielzoekers in een gekraakt pand in de Rudolf Dieselstraat.

Uitgeprocedeerde asielzoekers in een gekraakt pand in de Rudolf Dieselstraat.

Amsterdam - Woningcorporatie Ymere bestrijdt de lezing van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam dat afwachtend is gereageerd op het kraken van woningen door uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens de woningcorporatie kon niet eerder aangifte worden gedaan en is er direct gehandeld.

Uitgeprocedeerde asielzoekers in een gekraakt pand in de Rudolf Dieselstraat.

Uitgeprocedeerde asielzoekers in een gekraakt pand in de Rudolf Dieselstraat.

Donderdag noemde Van Aartsen in een debat over de asielkrakers de werkwijze van Ymere ’opmerkelijk’, omdat er pas vijf dagen na het kraken aangifte gedaan werd bij de politie. Ook leverde Ymere volgens Van Aartsen pas op 7 april een dossier aan bij het Openbaar Ministerie. „Niemand heeft Ymere ontmoedigd om aangifte te doen”, aldus de waarnemend burgemeester, die duidelijk liet doorschemeren dat de woningcorporatie blaam treft, temeer omdat de woningen leeg stonden.

Maar in een feitenrelaas dat Ymere vrijdag naar buiten brengt, blijkt dat het doen van aangifte na de eerste kraak op 26 maart al niet mogelijk was. De woningcorporatie werd op 26 maart door de politie op de hoogte gesteld van het openbreken van een van haar panden in de Rudolf Dieselbuurt. „Toen we dat zelf die middag hadden vastgesteld, hebben we direct een afspraak gemaakt voor het doen van aangifte van huisvredebreuk, kraak en onrechtmatig gebruik van energie”, aldus regiomanager Chris Pettersson van Ymere. „Dat kon na het maken van een afspraak op het politiebureau in Diemen op 29 maart. Een eerder tijdstip was niet mogelijk.”

Volgens Ymere zijn tussen 2 en 5 april 2018 zijn nog eens negen Ymere-woningen en één bedrijfsruimte in de wijk gekraakt. „Daarvan heeft de corporatie op dezelfde dag (op 5 april) aangifte gedaan bij de politie. Deze aangifte is op 6 april uitgebreid met informatie over de kraak van 10 woningen. Op 6 april constateerde Ymere dat er nog twee woningen extra waren gekraakt. Het was niet mogelijk dezelfde dag nog aangifte te doen. Voor deze aangifte is een afspraak gemaakt. De eerstvolgende mogelijkheid was 9 april om 08.00 uur op het politiebureau in Diemen”, meldt Ymere.

Volgens Van Aartsen duurde het ook lang voordat het Openbaar Ministerie een dossier van Ymere kreeg. „De met deze zaak belaste officier van justitie heeft ter beoordeling van dit ontruimingsverzoek Ymere gevraagd om gegevens aan te leveren. Pettersson: „De vragen zijn in fases binnengekomen, ze zijn ook in hetzelfde ritme beantwoord. Alle informatie was op 7 april in bezit van het Openbaar Ministerie, waarna de officier van justitie besloot niet tot spoedontruiming over te gaan. Justitie liet de krakers op 8 april per brief weten dat ze maximaal 8 weken de tijd hebben om te vertrekken. Dat is uiterlijk 4 juni.”