Nieuws/Binnenland
1913418585
Binnenland

Twee zware vliegtuigbommen uit Tweede Wereldoorlog gevonden vliegbasis Deelen

Een 500 ponder, beeld ter illustratie.

Een 500 ponder, beeld ter illustratie.

EDE - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) laat vrijdag twee zware vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog ploffen ten noorden van Arnhem op de Veluwe. Donderdag is ook al een zware, oude bom tot ontploffing gebracht. De drie vliegtuigbommen zijn gevonden bij bodemonderzoek op Vliegbasis Deelen, dat deze week van start is gegaan. Het bodemonderzoek gaat drie weken duren volgens het Defensie Helikopter Commando.

Een 500 ponder, beeld ter illustratie.

Een 500 ponder, beeld ter illustratie.

Deze week zijn twee vliegtuigbommen van 500 pond en een bom van 1000 pond opgegraven. De EOD staat steeds paraat om gevonden oorlogsresten te ruimen. De bommen worden op een veilige plek op de basis onder een berg zand begraven en dan tot ontploffing gebracht. Het is mogelijk dat omwonenden of wandelaars doffe knallen horen, zegt het Defensie Helikopter Commando.

Vliegbasis Deelen lag in de Tweede Wereldoorlog midden in het landingsgebied van de Slag om Arnhem in september 1944. De vliegbasis maakte toen deel uit van de Fliegerhorst Deelen, het grootste Duitse vliegveld in Nederland. Er is in die omgeving zwaar gevochten en er zijn veel bommen neergekomen. Tijdens het bodemonderzoek wordt er niet gevlogen boven de vliegbasis.