Nieuws/Buitenland
1914806566
Buitenland

Gibraltar laat Iraanse tanker gaan

GIBRALTAR - Gibraltar laat de Iraanse supertanker Grace 1 gaan. De hoogste bestuurder van het Britse gebied zegt dat Iran garanties heeft afgegeven dat de lading van het schip niet naar Syrië wordt gebracht.

De autoriteiten in het Britse gebiedsdeel hadden de supertanker begin juli aan de ketting gelegd. Dat gebeurde omdat het schip ruwe olie zou vervoeren naar Syrië en daarmee Europese sancties zou schenden. Iran reageerde woedend en nam later de Britse tanker Stena Impero in beslag.

De opheffing van de inbeslagname was al verwacht, maar de Verenigde Staten hadden op het laatste moment nog geprobeerd daar een stokje voor te steken. Ze wilden de tanker kennelijk zelf aan de ketting leggen.

Het hooggerechtshof van Gibraltar liet echter weten geen schriftelijk verzoek van de Amerikaanse autoriteiten te hebben ontvangen. Het hof gaf ook groen licht voor het vrijgeven van het schip. Het is nog onduidelijk wanneer de Grace 1 vertrekt uit Gibraltar en of de VS nog een kans krijgen dat te verhinderen.

’Misbruik rechtssysteem’

De Amerikaanse poging zelf de hand te leggen op de Grace 1, viel slecht in Teheran. Minister Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) schreef op Twitter dat de Amerikanen „het rechtssysteem probeerden te misbruiken om ons eigendom te stelen.”

De Iraanse ambassadeur in Londen noemde de uitspraak van de rechter een „vernederende nederlaag” voor de VS, die Iran zware sancties hebben opgelegd.