1915867
Binnenland

Weer aardbeving in Groningen, kracht 2,8

’t ZANDT - Bij het Groningse plaatsje 't Zandt, net boven Zeerijp, is vrijdagavond een aardbeving geweest. De beving had een kracht van 2,8 en was op een diepte van 3 kilometer, meldt het KNMI. Het epicentrum lag zo'n 5 kilometer van 't Zandt, bij het dorpje Garsthuizen.

Op de redactie van RTV Noord kwamen even na 23.30 uur tientallen meldingen binnen. ,,Ik zat te schudden op de bank'', aldus iemand uit Westeremden ,,Het was een behoorlijke beving'', citeert de omroep iemand uit Uithuizermeeden. Een vrouw uit Zeerijp vertelt dat er ,,een gat zit tussen de muur en de vloer."

Ook op Twitter wordt melding gemaakt van de beving. Volgens een woordvoerder van het KNMI was sprake van ,,een echt sterke beving, die in een behoorlijk gebied kan zijn gevoeld".

Op 11 februari was er een beving van 2,2 bij het Groningse plaatsje Garrelsweer, ten zuiden van Loppersum. Op 8 januari was er een zwaardere beving bij Zeerijp van 3,4.

Het kabinet nam op 29 maart het besluit dat in 2033 de gaswinning in Groningen moet zijn afgebouwd naar nul. Volgens het kabinet zijn de ,,gevolgen van de gaswinning maatschappelijk niet langer aanvaardbaar''.

Bijna tegelijkertijd kondigde het kabinet echter ook aan dat de NAM bij Pieterzijl, zo'n 50 kilometer van 't Zandt, gas mag gaan winnen door te fracken, een omstreden methode waarbij water en chemicaliën in de bodem worden gespoten. Inwoners van Pieterzijl hebben voor zaterdagochtend een protest gepland tegen dit besluit.