Nieuws/Buitenland
1916028
Buitenland
Aanval op Syrië

Trump opent aanval op Syrië

,,Aan Iran en Rusland: ik vraag wat voor land geassocieerd wil worden met massamoord”, aldus Trump in zijn toespraak.

,,Aan Iran en Rusland: ik vraag wat voor land geassocieerd wil worden met massamoord”, aldus Trump in zijn toespraak.

Washington - De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben gezamenlijk de aanval geopend op de Syrische leider Assad.

,,Aan Iran en Rusland: ik vraag wat voor land geassocieerd wil worden met massamoord”, aldus Trump in zijn toespraak.

,,Aan Iran en Rusland: ik vraag wat voor land geassocieerd wil worden met massamoord”, aldus Trump in zijn toespraak.

Dat maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend in de nacht van vrijdag op zaterdag. De aanval is een reactie op de gifgasaanval op de Syrische stad Douma eerder deze week, waarbij zeker 60 mensen zouden zijn omgekomen. Die aanval noemde Trump „het werk van een beest.”

„Ik heb opdracht gegeven om een gerichte aanval uit te voeren tegen de installaties van Bashar al-Assad, die verband houden met de chemische wapens van Assad”, zo maakte de president bekend op televisie. „Het doel van de acties is het ontmoedigen van de productie, het verspreiden en het gebruiken van chemische wapens”, aldus Trump.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis gaat het om een zwaardere aanval dan die van een jaar geleden. Daarbij zou alles zijn gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen.

Er zijn explosies gehoord in Damascus. Getuigen melden aan Reuters dat het district Barzah in Damascus is geraakt. Daar zou zich een wetenschappelijk laboratorium bevinden. Ook wordt gemeld dat verschillende Syrische legerbases zijn geraakt.

NAVO-landen bijgepraat

De lidstaten van de NAVO komen zaterdagmiddag bijeen op het hoofdkwartier in Brussel om zich te laten bijpraten over de situatie in Syrië. De lidstaten van de NAVO komen zaterdagmiddag bijeen op het hoofdkwartier in Brussel om zich te laten bijpraten over de situatie in Syrië.

NAVO-topman Jens Stoltenberg geeft na afloop om 17.45 uur een persconferentie, laat de alliantie weten.

Britten

Ook de Britse premier Theresa May heeft een verklaring afgegeven. „Dit gaat niet om het ingrijpen in een burgeroorlog of het omver werpen van een regime”, zei ze. „Het gaat om een beperkte en doelgerichte aanval die de spanningen in de regio niet verder laat escaleren en die alles doet om burgerslachtoffers te voorkomen. Het gebruik van chemische wapens mag nooit gemeengoed worden. Dat kunnen we niet toestaan. Niet in Syrië, niet in de straten van het Verenigd Koninkrijk of waar dan ook op de wereld.”

Volgens de Britse premier is elke poging om een diplomatieke oplossing te zoeken, geblokkeerd, onder meer door Russische veto's in de Veiligheidsraad.

De Britten hebben vier Tornado-gevechtsvliegtuigen ingezet. Daarmee zijn Storm Shadow-raketten afgevuurd op een doel even ten westen van Homs, waar stoffen zouden zijn opgeslagen voor de productie van chemische wapens. Er zouden in totaal drie ’wetenschappelijke doelen’ zijn geraakt volgens het Syrische observatorium, waaronder dat bij Homs.

Frankrijk

De Franse president Emmanuel Macron laat weten: „We kunnen het herhaaldelijk gebruik van chemische wapens niet tolereren. Dat is een direct gevaar voor het Syrische volk en onze collectieve veiligheid.” Hij twitterde een plaatje van zichzelf in de Franse ’war room’.

Frankrijk zegt Rusland voorafgaand aan de militaire actie te hebben gewaarschuwd. De Franse minister van Defensie Florence Parly liet weten dat de aanvallen van de Franse luchtmacht waren gericht op het belangrijkste Syrische onderzoekscentrum op het gebied van chemicaliën en twee andere doelwitten. De minister zei dat de actie niet als confrontatie met de Russen moet worden gezien.

„We zijn niet uit op een confrontatie en willen escalatie tegengaan”, aldus Parly. „Dat is de reden dat we ons er, samen met onze bondgenoten, van hebben vergewist dat de Russen op voorhand waren gewaarschuwd.”

Felle uithaal

Trump zei dat de aanval het directe gevolg was van het onvermogen van de Russen om Assad te beletten chemische wapens te gebruiken. „De Russen zullen moeten beslissen of ze het duistere pad willen blijven volgen of dat ze zich scharen bij de beschaafde naties. Wij zullen de aanval voortzetten totdat er geen chemische wapens meer kunnen worden ingezet.”

In zijn toespraak haalde Trump ook fel uit naar Iran en Rusland, die het regime van de Syrische president Bashar al-Assad steunen. „Aan Iran en Rusland: ik vraag wat voor land geassocieerd wil worden met massamoord.” De Russische regering heeft nog niet gereageerd op de Amerikaanse aanvallen.

Raketten neergehaald

Het Syrische leger zegt de aanval te bestrijden met luchtafweergeschut. Er wordt gemeld dat het 13 raketten uit de lucht heeft geschoten. De aangevallen bases en airstrips zouden al eerder deze week zijn geëvacueerd. De staatstelevisie meldt dat de ’anti-terreur-as’ zich teweer stelt tegen de door de Amerikanen geleide aanval op Syrië en dat er verscheidene raketten zijn neergehaald.

Syrische autoriteiten bestempelen de aanval van de VS, Frankrijk en Engeland op doelen in dat land als „een drievoudige flagrante schending van de internationale rechten.” Die boodschap brachten Syrische staatsmedia zaterdagochtend naar buiten.

Het belangrijkste wapen dat de Syrisch/Russische troepen in handen hebben, is het Russische S-400 Growler luchtafweersysteem. Onder westerse jachtvliegers wordt de naam ervan met schrik uitgesproken. De algemeen heersende mening is dat toestellen als de F-16 en de Britse Tornado’s volstrekt kansloos zijn tegenover deze Russische raketten.

Tusk: EU staat achter bondgenoten

De Europese Unie zal zich met haar bondgenoten opstellen aan de kant van gerechtigheid. Dat liet Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, weten in reactie op de raketaanvallen van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië op chemische doelen in Syrië als vergelding voor de gifgasaanval in Douma.

,,De aanvallen maken duidelijk dat het Syrische regime samen met Rusland en Iran niet door kunnen gaan met deze menselijke tragedie, ten minste niet zonder kosten’’, twitterde Tusk. Syrië, maar ook Iran en Rusland, staan maandag op de agenda van overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Mogelijk besluiten zij tot extra sancties.

NAVO-chef Jens Stoltenberg sprak steun uit voor de aanvallen. ,,Dit zal de mogelijkheden van het regime om het Syrische volk verder te bestoken met chemische wapens verder verkleinen. Het gebruik van chemische wapens is onaanvaardbaar, en de verantwoordelijken zullen rekenschap moeten afleggen.’’

De inbreuk op het verbod op het gebruik van chemische wapen vraagt om een collectieve en effectieve reactie van de internationale gemeenschap, aldus Stoltenberg in een verklaring.

Aanval op SyriëLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover