Nieuws/Buitenland
1916067
Buitenland
Aanval op Syrië

Poetin veroordeelt aanval op Syrië

Moskou - De Russische president Poetin heeft de door het Westen uitgevoerde raketaanvallen op Syrië fel veroordeeld. Het was volgens hem een aanval op een wettige regering die door Rusland wordt geholpen in de strijd tegen terroristen.

De huidige escalatie van spanningen in en rond Syrië hebben volgens de Russische leider een verwoestend effect op de internationale betrekkingen. Bovendien maken de Amerikaanse acties tegen Syrië de humanitaire ramp daar alleen maar erger. Poetin wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties snel bijeenkomt.

De aanval is tot woede van het Kremlin uitgevoerd vóórdat een missie van de VN in Syrië aan het werk is om te onderzoeken wat een week geleden in Douma, een verwoeste voorstad van Damascus, is gebeurd. De onderzoekers gaan zaterdag aan het werk. Rusland stelt dat strijders tegen het regime van president Assad een propagandastunt hebben uitgehaald door te doen alsof ze met gif werden bestookt. De foto’s daarvan veroorzaakten ophef in het Westen. Maar volgens de westerse mogendheden was er 7 april een gifgasaanval op burgers en zijn de aanvallen op Syrische doelen daar een vergelding voor.

Aanval niet zonder gevolgen

De aanvallen van drie Westerse landen op doelen in Syrië „kunnen niet zonder gevolgen blijven.” Die waarschuwing heeft de Russische ambassadeur in de VS Anatoli Antonov gegeven.

Anatoli Antonov

Anatoli Antonov

In een verklaring stelde de ambassadeur de beledigingen aan het adres van de Russische president Poetin „onacceptabel en ontoelaatbaar” te vinden. Hij zei dat de VS niet het recht hebben andere landen de schuld te geven van de toestand in Syrië. De Amerikaanse president Trump beschuldigde de Russen er eerder van partner te zijn van „een met gas dodend beest dat zijn eigen volk uitmoordt en ervan geniet.”

In zijn verklaring haalde Antonov tevens uit naar Westerse media die volgens hem door hun berichtgeving hebben bijgedragen aan de aanval op Syrië. Het Russische ministerie van Defensie liet weten dat de drie doelwitten niet werden beschermd door Russische militaire afweersystemen.

Syrische afweer

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn de meeste westerse raketten die werden afgevuurd tijdens de nachtelijke aanval op Syrië onderschept door luchtverdedigingssystemen van de Syrische overheid. Dat meldde het Russische persbureau TASS.

Een ander Russisch persbureau, Interfax, meldde op gezag van hetzelfde ministerie van Defensie dat Syrië de westerse aanvallen onderschepte met behulp van onder meer Buk-raketten en andere Russische systemen.

Juist kans op vrede

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken kwam de aanval uitgerekend op het moment dat het Syrië een kans had om een vredevolle toekomst in te gaan. Een woordvoerster van het ministerie, Maria Zakharova, stelde in een reactie op Facebook dat de aanval net op een moment is uitgevoerd dat er intensieve pogingen werden ondernomen om vrede in het land te bewerkstelligen. „Degenen die hier achter zitten, beroepen zich op hun moralistische leiderschap in deze wereld en verklaren zich daarmee verheven boven de rest.”

De Russische politicus Alexander Scherin, vicevoorzitter van het defensiecomité in het parlement, vergeleek het optreden van Trump met Adolf Hitler. „Men kan hem de Hitler van onze tijd noemen.” Scherin trok daarbij de vergelijking met de Duitse inval in Rusland in de Tweede Wereldoorlog. „Hij heeft zelfs hetzelfde tijdstip uitgekozen om aan te vallen als de Duitsers indertijd bij Rusland.” Het Duitse leger zette op 22 juni 1941 in de vroege ochtend de aanval op Rusland in.

Aanval op SyriëLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover