Nieuws/Buitenland
1916100
Buitenland
Aanval op Syrië

’Boodschap aan Assad!’

WASHINGTON - „Gezamenlijk hebben we een duidelijke boodschap afgegeven aan Assad en zijn moordlustige luitenants, dat ze niet nog een aanval met chemische wapens moeten uitvoeren waarvoor ze verantwoordelijk worden gehouden”, zei de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis in een toelichting op de Amerikaanse, Franse en Britse luchtaanvallen op Syrië.

„De Verenigde Staten hebben een groot nationaal belang in het tegengaan van een verslechterende humanitaire catastrofe in Syrië en in het bijzonder in het ontmoedigen van het gebruik en de verspreiding van chemische wapens”, zei Mattis.

Hij refereerde eraan dat de VS in april vorig jaar, als represaille voor het gebruik van chemische wapens tegen burgers door het Syrische leger, de luchtmachtbasis aanvielen waarvandaan de vliegtuigen vertrokken waren. „Klaarblijkelijk snapte het Assad-regime vorig jaar de boodschap niet”, zei Mattis. „Deze keer hebben onze bondgenoten en wij harder toegeslagen.”

Doelend op Rusland en Iran zei de defensieminister de komende dagen een „significante desinformatiecampagne” te verwachten van de landen die zich achter het Syrische regime hebben geschaard.

Theresa May

Ook de Britse premier May sprak van een duidelijke boodschap. De aanval op Syrië is een antwoord op het overduidelijke bewijs dat de Syrische president Assad verantwoordelijk was voor de inzet van chemische wapens in Douma, waarbij tientallen mensen omkwamen, aldus de Britse premier Theresa May. Er was „geen praktisch alternatief voor het gebruik van geweld” omdat diplomatieke maatregelen tegen Syrië werden geblokkeerd.

De aanval was een boodschap voor iedereen die chemische wapens gebruikt, zei May. „We kunnen niet toestaan dat het gebruik van chemische wapens normaal wordt; in Syrië of in de straten van het VK of waar dan ook in de wereld.”

De Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden vorige maand met ernstige vergiftigingsverschijnselen in een Engels ziekenhuis opgenomen. Volgens de Britse regering zat het Kremlin achter deze aanval met het chemische wapen Novitsjok.

Vier Britse straaljagers hebben zaterdagochtend met raketten aanvallen uitgevoerd op een Syrische militaire basis 80 kilometer ten westen van Homs. Op de basis zouden chemische wapens liggen opgeslagen.

„Dit gaat niet om een interventie in een burgeroorlog of om verandering van het regime”, zei May. „Het gaat om een beperkte en doelgerichte aanval die de spanningen in de regio niet verder laat escaleren en die alles doet om burgerslachtoffers te voorkomen.”

Aanval op SyriëLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover