Nieuws/Binnenland
1916253831
Binnenland

Coronavrees in Hongkong: hamsters uit Nederland positief

Hamster ter illustratie.

Hamster ter illustratie.

HONGKONG - Uit vrees voor corona laat Hongkong knaagdieren afmaken omdat hamsters uit Nederland positief zijn getest. In totaal moeten zo'n 2000 huisdiertjes worden geruimd. De stad waarschuwt baasjes hun dieren niet te kussen.

Hamster ter illustratie.

Hamster ter illustratie.

Het bevel van de autoriteiten volgt op een coronabesmetting bij de eigenaresse van een dierenwinkel in de Chinese metropool, die tot infecties van andere personen leidde. Ook de hamsters in de winkel bleken positief. Ze waren volgens Chinese media uit Nederland geïmporteerd. Inmiddels is aan winkels en houders van hamsters gevraagd hun dieren te laten inslapen.

Eigenaar in quarantaine

Het gaat om alle hamsters die na 22 december zijn gekocht. Uit voorzorg moeten ook andere kleine knaagdieren in dierenwinkels worden gedood. Alle getroffen dieren worden getest op het coronavirus. Als de test positief is, moeten de eigenaar in quarantaine, net als de bezoekers van de betreffende winkel. Dat is inmiddels bij 150 mensen het geval.

De autoriteiten erkennen dat er tot nu toe geen bewijs is dat huisdieren corona op mensen hebben overgedragen, maar ze willen voorzichtig zijn. Volgens wetenschappers is er geen bewijs dat dieren een belangrijke rol spelen bij de besmetting van mensen.

Vorig jaar waren er in Hong Kong nauwelijks coronagevallen door de strenge inreisregels. Onlangs zijn er echter infecties met de omicronvariant vastgesteld.

Denemarken liet in 2020 miljoenen nertsen afmaken om de verspreiding van een nieuwe variant van het coronavirus te voorkomen.