Nieuws/Buitenland
1916289
Buitenland
Aanval op Syrië

Wereld reageert op aanval in Syrië

Berlijn - Duitsland staat achter de aanval op Syrië. „De militaire inzet was noodzakelijk en gepast” om het Syrische regime te waarschuwen en om het internationale verbod op het inzetten van chemische wapens te handhaven, verklaarde bondskanselier Angela Merkel.

De bombardementen waren bedoeld om „de mogelijkheid van het regime om chemische wapens in te zetten te beperken”, aldus Merkel. Ze voegt er aan toe „dat onze Amerikaanse, Britse en Franse bondgenoten hun verantwoordelijkheid hebben genomen als permanente leden van de Veiligheidsraad.”

Kremlin laakt ’laffe aanval’

Moskou heeft de westerse aanvallen op Syrië een laffe aanval en een schending van het internationaal recht genoemd, maar van harde tegenmaatregelen is in Moskou nog geen sprake.

De vicevoorzitter van de senaatscommissie Buitenlandse Zaken, Andrej Klimov, zei dat de Amerikanen en hun bondgenoten alles in het werk gesteld hebben om te voorkomen dat ze Russische eenheden raakten. Er zijn dan ook geen Russische personen of eigendommen getroffen en er is volgens de zegsman geen sprake van een gewapend conflict tussen de VS en Rusland.

Israël noemt aanval doortastend

De Israëlische regering heeft begrip voor de aanvallen van westerse mogendheden op Syrië. Een regeringswoordvoerder zei dat Syrië met het gebruik van chemische wapens ’een rode lijn heeft overschreden’ en daar hebben Washington, Parijs en Londen doortastend op gereageerd.

Syrië pleegt volgens de zegsman gruweldaden en biedt Iran een platform dat Israël in gevaar brengt. Een week geleden viel Israël met raketten opniew een Syrische basis aan waar Iraanse militairen gelegerd zijn.

Een Israëlische oppositieleider, Jair Lapid, zwaaide het westerse optreden ook lof toe. Hij beklemtoonde daarbij dat Israël tegen de Iraanse aanwezigheid in Syrië zal blijven optreden en hij hoopt dat de coalitie tegen de dictator Assad zware militaire en diplomatieke druk blijft uitoefenen.

Assad behoort tot een religieuze minderheid die verwant is aan de sjiitische islam die Iran domineert. Iran en de Libanese sjiitische beweging Hezbollah hopen straks de druk op ’de zionisten’, Israël, flink op te voeren als de burgeroorlog in Syrië in Assads voordeel is beslist.

Ankara: aanval afgewogen reactie

De Turkse regering heeft de door de VS geleide aanval op Syrische doelen zaterdag geprezen als een afgewogen reactie op de vermeende gifgasaanval een week eerder. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara laten weten. Turkije steunt radicale soennitische strijders in de oorlog tegen het regime van president Assad.

Iran veroordeelt aanval op bondgenoot

Iran heeft de raketaanvallen van Amerikanen Britten en Fransen op Syrië scherp veroordeeld. Teheran noemde het een grove schending van internationaal recht en van de soevereiniteit van Syrië.

Teheran is naar eigen zeggen ook tegen chemische wapens, maar dat thema mag niet worden misbruikt als een excuus voor een militaire aanval op een lid van de VN, aldus het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sjiitisch Iran steunt de regering van president Assad. Assad die geen soenniet is wordt gezien als een cruciale bondgenoot in de regio in de strijd tegen onder anderen soennitische extremisten. Iran hoopt ook via Syrië de druk op Israël op te voeren.

Afgelopen week nog voerde Israël raketaanvallen uit op een Syrische basis waar Iraniërs gelegerd zijn. Iran steunt ook de Libanese sjiitische beweging Hezbollah die een cruciale rol speelt in de strijd tegen Assads vijanden. De beweging stelde zaterdag dat „de Amerikaanse oorlog tegen Syrië, de regio en tegen verzetsbewegingen” zal mislukken.

Aanval op SyriëLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover