Nieuws/Buitenland
1916726
Buitenland

Vrouwen hebben meer slaap nodig omdat brein harder werkt

Loughborough - Draai je nog maar een keertje om, want uit onderzoek van de Britse Loughborough University is gebleken dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen, omdat hun brein harder werkt.

Vrouwen hebben meer hersenactiviteit en benutten een groter deel van hun hersenen dan mannen. Door de hogere activiteit hebben de hersenen langer de tijd nodig om uit te rusten en goed te herstellen. In de praktijk betekent dat dat vrouwen over het algemeen zo’n twintig minuten meer slaap nodig hebben per nacht.

Verschillen

Het onderzoek dat dateert uit 2016, is uitgevoerd onder 949 jongeren. Er is gekeken naar de verschillen op het gebied van hersenontwikkeling. Mannen zijn beter ontwikkeld op gebieden als motoriek en ruimtelijk inzicht, maar vrouwen blinken uit als het gaat om geheugen en sociale cognitieve vaardigheden.

Bij vrouwen zijn de verbindingen tussen de verschillende hersengebieden beter ontwikkeld, waardoor deze sneller met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor zijn vrouwen over het algemeen ook beter in multitasken.

Waar slaap nog meer goed voor is: