Nieuws/Buitenland
1916781
Buitenland
Aanval op Syrië

Assad: Westen mist controle en geloofwaardigheid

Emmanuel Macron (links) Donald Trump (midden) en Theresa May (rechts).

Emmanuel Macron (links) Donald Trump (midden) en Theresa May (rechts).

DAMASCUS - Het Westen is alle invloed en geloofwaardigheid kwijt in het conflict in het Midden-Oosten en voerde daarom maar een raketaanval op Syrië uit onder leiding van de VS. Dit zei de Syrische president Assad in een reactie op aanvallen op zijn land in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Emmanuel Macron (links) Donald Trump (midden) en Theresa May (rechts).

Emmanuel Macron (links) Donald Trump (midden) en Theresa May (rechts).

Volgens Assad weerhouden die hem er niet van „de strijd tegen terrorisme in alle hoeken en gaten van Syrië voort te zetten” en de terroristen te verslaan.

De belangrijkste strijdgroepen die Assads regime in de zeven jaar durende burgeroorlog bedreigen zijn soennitische extremisten. Onder de rebellen die vlakbij Damascus bolwerken hebben, zijn die van Islamitische Staat en van Jaish al-Islam (Leger van de Islam). De laatste strijders van Jaish al-Islam hebben zaterdag hun bolwerk Douma definitief verlaten en zijn in overleg met Rusland in bussen naar Noord-Syrië gegaan. Douma was van april 2013 tot eerder deze maand belegerd.

In Douma waren er 7 april meldingen van een gifgasgasaanval die tot de westerse aanvallen hebben geleid. Moskou en Damascus stellen dat de ’terroristen’ die de aftocht gingen blazen, in Douma een propagandastunt hebben uitgehaald om het Westen tot militaire actie tegen Assad te bewegen. De gifgasaanval op burgers zou in scène zijn gezet door tegenstanders van het regime van Assad. De opstandelingen zouden zaterdag teleurgesteld zijn over de westerse aanvallen, „omdat Assad zaterdag nog steeds aan de macht is.”

Deskundigen van de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) moeten zaterdag beginnen met hun onderzoek in Douma. Rusland en Syrië hebben verontwaardigd vastgesteld dat de westerse aanvallen vóór dit onderzoek zijn gedaan.

Aanval op SyriëLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover