Nieuws/Buitenland
1917133
Buitenland
Aanval op Syrië

Rusland: ’71 van de 103 raketten onderschept’

Het wetenschappelijk onderzoekscentrum en laboratorium in Barzeh is zwaar beschadigd door de aanval.

Het wetenschappelijk onderzoekscentrum en laboratorium in Barzeh is zwaar beschadigd door de aanval.

MOSKOU/PARIJS - De Syrische luchtafweer heeft 71 van de 103 raketten die westerse landen in de nacht van vrijdag op zaterdag afvuurden onderschept. Dit stellen de Russische strijdkrachten die grote bewondering toonden voor de zeker dertig jaar oude luchtafweer uit de tijd van de Sovjet-Unie die bij een basis in Dumayr, ten noordoosten van Damascus, alle twaalf aanstormende raketten uit de lucht zou hebben geschoten.

Het wetenschappelijk onderzoekscentrum en laboratorium in Barzeh is zwaar beschadigd door de aanval.

Het wetenschappelijk onderzoekscentrum en laboratorium in Barzeh is zwaar beschadigd door de aanval.

Het Pentagon zegt dat er in totaal 105 raketten zijn afgevuurd op drie doelen, waarvan het merendeel door de Amerikanen zelf. Syrië heeft volgens het Pentagon zijn luchtafweergeschut ingezet, maar pas na de aanval, waardoor er geen raketten zijn neergehaald.

De Russische luchtafweer in Syrië is niet gebruikt, omdat de westerse aanvallers zorgvuldig vermeden Russen te treffen. Het Kremlin overweegt nu wel de Syrische luchtafweer verder te moderniseren met meer geavanceerde raketafweersystemen.

Tevredenheid

De westerse mogendheden die doelen in Syrië bestookten, meldden tevreden dat al hun projectielen wel doel troffen. Volgens president Trump is alles precies zoals gepland uitgevoerd. Volgens Parijs zijn twaalf Franse raketten afgevuurd die allemaal raak waren. Onder de projectielen waren kruisraketten van een type dat voor het eerst vanaf Franse marineschepen werd afgevuurd.

Het is niet helemaal duidelijk wat de Amerikanen, Fransen en Britten als doelwit hadden uitgekozen. De meeste raketaanvallen zijn naar het zich laat aanzien uitgevoerd vanaf twee Amerikaanse schepen in de Rode Zee. De ondersteuning en andere aanvallen zouden zijn uitgevoerd vanaf de basis al-Tanf, ruim 200 kilometer ten oosten van Damascus, en vanuit het Middellandse Zeegebied, inclusief de Britse basis op Cyprus. Bij al-Tanf is in 2014 een Amerikaanse basis opgezet voor de coalitie tegen Islamitische Staat.

Doelen

Er zijn drie doelwitten uitdrukkelijk genoemd, een wetenschappelijk onderzoekscentrum en laboratorium in Barzeh ten noordoosten van Damascus, een wapenopslagplaats ten westen van de stad Homs en een commandopost niet ver van dezelfde stad. Maar Russische en Syrische bronnen meldden ook de luchtmachtbasis al-Dumayr als doelwit.

Volgens ooggetuigen is ook een hoofdkwartier van de strijders van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah in Quseir, vlakbij de Libanese grens, getroffen. Syrische waarnemers meldden ook aanvallen op een basis van elitetroepen ten noordwesten van Damascus en een militaire basis ten zuidwesten van Damascus.

Aanval op SyriëLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover