Nieuws/Binnenland
1917208
Binnenland

Hennis laat Amsterdam schieten

Den Haag - Jeanine Hennis wil geen burgemeester van Amsterdam worden. De VVD-politica zegt tegen De Telegraaf dat ze er serieus over heeft nagedacht, maar dat het ’commitment’ voor zes jaar te groot is. „Ik heb meer flexibiliteit nodig op dit moment. Ik heb besloten daarom niet te solliciteren.”

De voormalig bewindsvrouw van Defensie heeft een verleden in Amsterdam. Ze was bijvoorbeeld jarenlang politiek assistent van een VVD-wethouder. „Als er één stad is waar ik het zou willen, zou het Amsterdam zijn. Het is de stad waar ik politiek ben opgegroeid.” Hennis geeft nu helderheid, omdat de speculaties over haar mogelijke overstap naar de hoofdstad de laatste tijd toenamen.

Naast de nu afgevallen Hennis gelden oud-ministers Schippers (VVD), Bussemaker (PvdA), Ploumen (PvdA), Bos (PvdA) en Wijn (CDA) eveneens als mogelijke kandidaten voor de opvolging van de overleden Eberhard van der Laan. Ook de naam van ex-wethouder Van Es (GL) gaat rond, net als die van voormalig GL-leider Halsema. Laatstgenoemde is bij een flink deel van de Amsterdammers echter niet populair.