Nieuws/Buitenland
1917373
Buitenland

Doden door explosie Gazastrook

GAZA - Een ontploffing in het zuiden van de Gazastrook heeft aan vier Palestijnse militanten het leven gekost. Ze zijn vermoedelijk omgekomen door een ongeluk met explosieven. Het incident had plaats bij de stad Rafah. De Palestijnse autoriteiten bevestigen het aantal doden.

Volgens inwoners zijn de slachtoffers leden van de radicale beweging Islamitische Jihad. De groep liet in een verklaring weten te rouwen om „zijn strijders” die tijdens „voorbereidingen” zijn omgekomen. Daarmee worden doorgaans slachtoffers bedoeld die zijn omgekomen doordat eigen wapens per ongeluk afgingen.

Hulpverleners lieten in eerste instantie weten dat de explosie het gevolg van een Israëlische tankgranaat was, maar het leger van Israël sprak dat tegen. „Het Israëlisch defensieleger (IDF) is niet op de hoogte van IDF-aanvallen in het gebied rond Rafah”, aldus een woordvoerder.

De afgelopen twee weken zijn in de Gazastrook meer dan dertig mensen omgekomen. Palestijnse demonstranten begonnen op initiatief van de radicaal-islamitische Hamas met protestacties, naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de stichting van de staat Israël. Tegen de demonstranten wordt door Israël hard opgetreden.