Nieuws/Binnenland
1917403
Binnenland

Blok: lijnen met Rusland openhouden

Stef Blok

Stef Blok

DEN HAAG - De inzet van Nederland voor het conflict in Syrië blijft gericht op een politieke oplossing via de Veiligheidsraad van de VN. Het kabinet wil daarom „de lijnen met Rusland openhouden”, zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zaterdag. Volgens Blok „hebben we Rusland nodig. Rusland is lid van de Veiligheidsraad.” Hij hoopt op een wapenstilstand, zodat humanitaire hulp kan worden geboden.

Stef Blok

Stef Blok

Het kabinet heeft volgens Blok wel begrip voor de aanval van de VS en hun bondgenoten in Syrië, omdat het „een zeer gerichte actie was op de plekken waar chemische wapens worden gemaakt en opgeslagen. Een aanval met chemische wapens is verschrikkelijk. Het is ook verboden volgens internationaal recht.”

In een brief aan de Tweede Kamer noemt Blok de actie, die volgens hem „te verwachten” was, „in de huidige omstandigheden weloverwogen en proportioneel”. „De reactie van de VS, het VK en Frankrijk is een helder signaal dat het gebruik van chemische wapens niet zonder gevolgen kan blijven.” Nederland was van de actie op de hoogte gesteld, zo schrijft Blok.