Nieuws/Binnenland
1917707
Binnenland

Wolf duikt vermoedelijk op bij Appelscha: vastgelegd op camera

Er loopt vermoedelijk een wolf rond in Friesland. Dat meldt de provincie Fryslân. In de omgeving van Appelscha zijn zaterdagmorgen twee schapen gedood, waardoor het vermoeden ontstond. Meerdere mensen hebben de vermoedelijke wolf ook gespot zaterdag.

Sanne Graafstra uit Appelscha zag volgens de Leeuwarder Courant zaterdagmorgen de vermoedelijke wolf lopen toen ze haar hond aan het uitlaten was in De Maden, een gebied tussen Appelscha en Oosterwolde. Ze schakelde haar vader in die het dier ook op film vast wist te leggen. Anne Graafstra zette de achtervolging in maar raakte het dier al snel kwijt.

Dna-test

Alleen een dna-test kan uitwijzen of er daadwerkelijk sprake is van een wolf. Het zou voor het eerst sinds lange tijd zijn dat er een wolf in Friesland is gesignaleerd. De afgelopen jaren zijn er meer meldingen geweest van wolven in Nederland, met name in het Oosten.

Bij de gedode schapen is materiaal afgenomen om dna-onderzoek uit te voeren. Begin mei zal duidelijk zijn of het werkelijk om een wolf gaat. De provincie Fryslân heeft BIJ12-Faunafonds ingeschakeld om de schade af te handelen.

Stappenplan

De provincie Fryslân handelt volgens het wolvenprotocol dat de provincies gezamenlijk hebben opgesteld. Dat protocol is een stappenplan met acties, zoals het doen van dna-onderzoek. De wolf is een beschermd dier. Vermoedelijk gaat het hier om een trekkende wolf die afkomstig is uit Duitsland. De wolven trekken door het landschap en zijn op zoek naar een nieuw territorium. Wolven blijken daarbij een voorkeur te hebben voor militaire oefenterreinen.

In december en januari is er ook al een wolf in de buurt van Friesland geweest. Die droeg een zender. De wolf bleek net voor Meppel in zuidelijke richting getrokken en heeft nu een plekje gevonden op een militair oefenterrein in België. Wolven trekken veelal als het donker is en mijden mensen. Ze kunnen soms wel in de buurt van bebouwing komen. Het advies is om de wolf met rust te laten.