Nieuws/Binnenland
1917977627
Binnenland

Luxe spullen in beslag genomen

Witwascontroles in Amsterdamse P.C. Hooftstraat

AMSTERDAM - Bij diverse controles in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat zijn zaterdag meerdere luxe goederen in beslag genomen. Ook hield de politie een 27-jarige man uit Lelystad aan op verdenking van witwassen. De actie in de chique winkelstraat volgde, nadat uit onderzoek naar voren is gekomen dat hier veel contant geld wordt uitgegeven dat afkomstig is van criminele activiteiten.

Onderwereld

De politie, het Openbaar Ministerie, de gemeente, de Belastingdienst en FIOD trokken samen op bij de controles. Ze willen hiermee ondermijnende criminaliteit, als de onderwereld zich mengt met de bovenwereld, bestrijden. Van de grote bedragen die in winkels in de P.C. Hooftstraat worden uitgegeven, is niet altijd duidelijk wat de herkomst is. De recherche heeft bovendien informatie dat er mensen komen winkelen van wie bekend is dat ze geen of weinig geregistreerd inkomen hebben.

Tijdens de actie zijn onder meer een Rolex-horloge, kostbare winterjassen, tassen, schoenen en zonnebrillen in beslag genomen. Ook werden eventuele belastingschulden direct geïnd en doen de betrokken instanties in meerdere gevallen nog nader onderzoek.

Winkeliers zijn bovendien gewezen op hun plicht verdachte transacties te melden. Ze worden hier de komende tijd verder in getraind.