Nieuws/Buitenland
1919326308
Buitenland

Hotelmanager uit ’Hotel Rwanda’ schuldig bevonden aan terrorisme

Paul Rusesabagina

Paul Rusesabagina

KIGALI - Een Rwandese rechtbank heeft oud-hotelmanager Paul Rusesabagina veroordeeld voor 25 jaar cel wegens terrorisme. De autoriteiten verwijten de 67-jarige activist, die mede dankzij de film Hotel Rwanda wereldwijd bekend is, dat hij een rebellengroep steunt die dodelijke aanvallen heeft uitgevoerd. Tegen Rusesabagina was een levenslange celstraf geëist. De oud-hotelmanager werd eerder op de dag schuldig bevonden, maar het was nog niet duidelijk wat zijn straf zou worden.

Paul Rusesabagina

Paul Rusesabagina

Rusesabagina heeft internationaal een heldenstatus door zijn optreden tijdens de Rwandese genocide van 1994. Toen begonnen milities systematisch leden van de Tutsi-minderheid en gematigde Hutu’s te vermoorden. Er vielen in honderd dagen naar schatting 800.000 doden. Het lukte Rusesabagina om honderden mensen te beschermen in het Hôtel des Mille Collines in de hoofdstad Kigali.

De hotelmanager vertrok later naar het buitenland en ontpopte zich tot prominent criticus van de Rwandese president Paul Kagame, die hij als een dictator ziet. Rusesabagina stond mede aan de basis van oppositiegroep MRCD. De autoriteiten zeggen dat een aan die organisatie gelieerde groep in 2018 en 2019 aanslagen heeft gepleegd en houden ook Rusesabagina daarvoor verantwoordelijk.

Aanhangers van de voormalige hotelmanager zien het proces als een schijnvertoning. Ze zeggen dat Rusesabagina wordt gestraft voor zijn kritiek op de regering. De activist zou onder valse voorwendselen aan boord van het vliegtuig zijn gelokt dat hem naar Rwanda bracht. Hij heeft zelf tegengesproken dat hij betrokken is geweest bij terrorisme.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken en ex-premier Sophie Wilmès zegt dat Rusesabagina geen eerlijke rechtszaak heeft gehad en bij voorbaat al als schuldig zou zijn gezien. Rusesabagina heeft een Belgisch paspoort en België zegt in contact te blijven met de man.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt „bezorgd” te zijn over de uitspraak. Ook de VS trekken de eerlijkheid van de rechtsgang in twijfel. Het ministerie vraagt de Rwandese overheid de klachten van de veroordeelde te onderzoeken. Rusesabagina zou gehinderd zijn in zijn contact met advocaten en in de toegang tot belangrijke documenten.